ANKETE ZA ZAGREB: Bandić vodi, ali jedna kandidatkinja ruši ga u drugom krugu

16.05.2017. 20:59:57

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glavni je favorit za novi četverogodišnji mandat, iako je razlika između njega i prve mu pratiteljice praktički zanemariva. Prema istraživanju agencije Ipsos za Dnevnik Nove TV, Bandić u završnici kampanje ima potporu od 24,9 posto birača, dok bi njegovu glavnu protukandidatkinju Anku Mrak Taritaš biralo 24,7 posto građana. Razlika je tek nešto veća ako bi se ovo dvoje kandidata susrelo i u drugom krugu. Tada bi Bandića biralo 44,8 posto birača, dok bi Mrak Taritaš dobila potporu 44,3 posto. U odnosu na ranije istraživanje Nove TV, potpora Bandiću narasla je za 0,8 posto, dok se potpora Mrak Taritaš smanjila za 3,1 posto. Treća u prvom krugu je nezavisna Sandra Švaljek koju bi biralo 16,7 posto građana. Ona je i najviše pala u odnosu na raniju anketu i to za čak 4,5 posto. No, ako bi kojim slučajem Švaljek ušla u drugi krug, osvojila bi 50,7 posto, a Milan Bandić 39,9 posto. Bruna Esih kao nezavisna uživa potporu od 8,3 posto birača po ovoj anketi, a HDZ-ov Drago Prgomet pak ima potporu od 5,8 posto birača. Izgubio jedan posto podrške u odnosu na prošlo istraživanje. Ivana Lovrinovića biralo bi 4,3 posto, Mostovog kandidata Marka Sladoljeva 2,9 posto, a kandidata platforme ‘Zagreb je naš’ Tomislava Tomaševića 2,3 posto. Neodlučnih je 10,1 posto što znači da će se kandidati doslovno boriti za svaki glas.

MOŽE LI NETKO POBIJEDITI BANDIĆA U DRUGOM KRUGU?

Sandra Švaljek bi, uđe li u drugi krug, mogla smijeniti gradonačelnika na lokalnim izborima. Osvojila bi 50,7 posto, a Milan Bandić 39,9 posto. Ne bi glasovalo 4,3 posto birača, neodlučnih je 4,1 posto, a odbija odgovoriti njih 1 posto.     U drugom krugu Milan Bandić može računati na potporu 44,8 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 44,3 posto birača. Bandić bi pridobio 1,8 posto birača više, a Anka Mrak Taritaš izgubila njih 3,6 posto. Ne bi glasovalo 5,4 posto birača, neodlučnih je 4,5 posto, a odbija odgovoriti 1,0 posto.

TKO ĆE IMATI VEĆINU U GRADSKOJ SKUPŠTINI?

Prva je lista SDP-HNS-HSS-HSU s 24,4 posto, potom slijedi HDZ s 13,5 posto, a Bandićeva lista je na 13,2 posto. Lista Sandre Švaljek ima trenutačno 9,9 posto potpore, a Živi zid i partneri 6,5 posto, lista Brune Esih uživa potporu od 6,2 posto ispitanika, a koalicija Zagreb je naš može računati na 5,6 posto. Na pragu ulaska u Skupštinu je i Most koji trenutačno ima potporu od 4,9 posto. Na pad Mrak Taritaš, ali i Sandre Švaljek svakako su utjecala i burna zbivanja na nacionalnoj političkoj pozornici. Plenkovićevo otkazivanje ministrima Mosta, spašavanje ministra financija Zdravka Marića, ostavka Bože Petrova, moguće preslagivanje u Saboru gdje se najavljuje nova koalicija HDZ-a, HNS-a, IDS-a, kao i kompletna sutuacija oko Agrokora, zasjenile su najnapetije izbore u Zagrebu. Ipak, prema ovoj anketi ključnu borbu za fotelju na Trgu Stjepana Radića vodit će Bandić i Mrak Taritaš, dok Švaljek polako gubi potporu. Možda je i to razlog zbog čega je nedavno Švaljek zaoštrila retoriku prema Mrak Taritaš u svojim medijskim istupima. Prvo je Švaljek naglasila kako joj u prilog ide koketiranje HDZ-a i HNS-a na nacionalnoj razini te kao je ona istinska konkurencija SDP-u. Zatim joj je Mrak odgovorila kako je “nezavisna” Švaljek dosad surađivala i s Bandićem, a podsjetila je i na njezinu suradnju s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor. O nezavisnosti Švaljek, Mrak Taritaš je dodala kako tu kandidatknju podržava HSLS Darinka Kosora te HKS Ruže Tomašić. – Je li glas za Švaljek glas za Ružu Tomašić i Darinka Kosora – pitaju se u stožeru Mrak Taritaš. Dvodnevni rat izjavama Švaljek je završila opaskom kako je Mrak Taritaš očito nervozna zbog afere Gunja, pregovorima između HDZ-a i HNS-a, ali i “padom podrške kandidatkinji HNS-a i SDP-a”. Prema ovoj anketi, takva retorika nije joj se previše isplatila. Dok se njih dvije svađaju, Bandić, već tradicionalno uoči izbora otvara nove ulice i početak radova na velikim infrastruturnim projektima te poziva građane na otpis dugova. Zapravo, radi sve ono što su njegovi protukandidati najavljivali da će raditi još u prosincu prošle godine kada se odlučivalo o proračunu. Proračun za 2017. je prošao i tako se Bandiću omogućilo da gradske projekte iskoristi u kampanji. HDZ najavljuje najbolji izborni rezultat dosad, dakle, više od 10 mandata, dok u stožeru Brune Esih očekuju barem pet mandata, ali i bolji rezultat njihove kandidatkinje od Drage Prgometa. Zahvaljujući prosvjedima oko Savice, ali i ostalih gradskih problema, ulazak u Skupštinu mogu očekivati i aktivisti platforme Zagreb je naš. NAPOMENA: Istraživanje  je provedeno na 1002 ispitanika, u razdoblju od 12. do 16. svibnja 2017. godine, pogreška mjerenja je do 3,6 posto

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.