Anušić: Treba pritisnuti Srbe da nam otkriju gdje su naši nestali

30.08.2017. 16:23:41

Izaslanik predsjednice Republike, osječko-baranjski župan Ivan Anušić vjeruje da bez pritiska na Beograd neće biti pomaka u potrazi za 1952 osobe nestale tijekom Domovinskog rata U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u srijedu je u Osijeku istaknuto kako se u Hrvatskoj još uvijek traga za 1952 osobe nestale tijekom Domovinskog rata, a s obzirom da Srbija u procesu traženja nestalih još uvijek ne surađuje, na tu je državu potrebno izvršiti sve legalne pritiske, u cilju otkrivanja istine o sudbini nestalih osoba.
Izaslanik predsjednice Republike, osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je prošlo predugo vremena u traženju i upućeno previše zamolbi za davanje informacija o sudbini osoba nestalih tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Očekuje da će nadležne službe, u idućem razdoblju, početi organizirano tražiti nestale, "ali ne na način da se suprotna strana zamoli da nam to kaže", već da se iskoriste svi legalni pritisci, koje koriste i druge države u svijetu, poput diplomatskih i gospodarskih ili pritisci koji se mogu koristiti s obzirom na namjeru pristupanja Srbije Europskoj uniji. Imamo taj adut i trebamo ga iskoristiti. Treba izvršiti politički pritisak s najviše razine na Republiku Srbiju, jer skupovi na kojima pokušavamo jedni druge utješiti, u pravilu samo tako i završe, poručio je izaslanik predsjednice RH. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je kako je u Hrvatskoj do sada otkriveno 150 masovnih te više od 1200 pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 5127 osoba, a da se još uvijek traga za 1533 nestala hrvatska branitelja i civila te 419 poginulih branitelja i civila, za koje se zna da su stradali, ali ne i gdje su pokopani. Kazao je kako je proteklih godinu i pol dana Uprava za zatočene i nestale tog ministarstva intenzivirala aktivnosti pronalaska nestalih osoba, pri čemu je s BiH potpisan protokol o suradnji, ostvarena suradnja s Crnom Gorom, ali da "Srbija i dalje ne surađuje te ne doprinosi kroz dostavljanje informacija i spoznaja o sudbini nestalih osoba, što nam iznimno otežava posao". Poručujem Srbiji - dajte nam podatke i službene zapise o tome gdje se nalaze grobnice hrvatskih državljana. Apeliram na savjest svih, koji imaju saznanja o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, da ih podjele s našom Upravom za zatočene i nestale, jer za obitelji, koje traže svoje najmilije, rat još uvijek traje, istaknuo je ministar Medved. Nositelj obilježavanja je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB), u suradnji s još nekoliko stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, a predsjednica ove udruge Ljiljana Alvir pozvala je vlasti u Beogradu da prestanu "s figom u džepu" potpisivati ugovore te govoriti o suradnji i dobroj političkoj volji, već da davanjem informacija o nestalima osiguraju budućim generacijama u svojoj državi mogućnost izgradnje budućnosti sa susjedima. Hrvatske institucije pozvala je da se u rješavanju tog problema prestanu ponašati poslušnički, jer drži da do otkrivanja istine o nestalima, svi drugi oblici suradnje nisu mogući. U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba položeni su vijenci na osječkom Centralnom groblju, služena je sveta misa u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla, a Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja tijekom dana predstavit će aktivnosti u traženju nestalih osoba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.