Apel za pomoć branitelju Ivanu Tonkoviću

22.02.2015. 10:40:08

Na poziv člana naše Udruge, Ivice Valinčića iz Sinca koji nas je nazvao protekli tjedan i ukazao nam na doista tešku životnu situaciju našeg suborca Ivana Tonkovića, uputili smo se danas u Sinac kako bi pomogli kolegi branitelju u potrebi koji sam, zaboravljen gotovo od svih životari u trošnom kućerku na rubu sela. Ivan Tonković je dragovoljac Domovinskog rata koji se pozivu za obranu Domovine odazvao 28.rujna 1991. godine najprije kao pripadnik 133. brigade HV-a, a zatim i 9. gbr “VUKOVI“ u kojoj kao DVO radi do 30. studenog 1995. godine. U registru branitelja Ivan u borbenom sektoru ima ukupno 1525 dana provedenih u ratu, sudionik je akcija: Maslenica, Džep-93, Trla i Oluja nakon koje je sa postrojbom upućen na Južno bojište na kojem boravi do kraja studenog 1995. kada po isteku ugovora napušta OSRH. Odlazak iz vojske početak je Ivanove agonije. U dugogodišnjoj potrazi za zaposlenjem, obeshrabren gubi nadu i zatvara se u sebe. Pomalo ga nagrizaju i do izražaja dolaze sve strahote rata koje je kao vojnik doživio na prvoj crti obrane, a naročito ga muči događaj kada 07. srpnja 1993. godine na njegov položaj Medovača u Bilaju upada neprijateljska izvidničko- diverzantska skupina i na izuzetno okrutan način ubija njegova tri suborca. Ivan ima sreću, ili s obzirom na današnju situaciju nesreću, da iz te situacije izlazi fizički neozlijeđen, ali s teškim traumama koje ga i danas muče. U ratu, a ni kasnije ne traži pomoć psihologa , ne pristupa liječenju PTSP-a nego sa svojim problemima nastavlja život na marginama društva. Danas živi od osamsto kuna socijalne pomoći, uredno podmiruje režijske troškove nakon kojih mu za život ostane crkavica od četiristo kuna, koju do desetog u mjesecu potroši u lokalnoj trgovini, a onda živi na dug do narednih primanja. Velika potpora mu je mjesni župnik Stanko Smiljanić koji mu pomaže u namirnicama preko Caritasa i kroz duhovnu potporu i razgovor kojim mu krati teške osamljeničke dane. Naša Udruga mu je danas dostavila veću količinu namirnica i kućnih potrepština, ali s obzirom na situaciju u kojoj smo zatekli Ivana, u mračnom i čađavom sobičku, bez vatre u trošnom štednjaku i uvjetima nedostojnim čovjeka apeliramo na sve članove udruge, branitelje i ljude dobre volje da zajedno sukladno mogućnostima unesemo tračak svjetla u skromni dom Ivana Tonkovića. Gospođa Slavka Gerovac, djelatnica odsjeka Ministarstva branitelja iz Gospića, uzela je Ivanove podatke radi upućivanje zamolbe za jednokratnu novčanu pomoć prema nadležnom Ministarstvu odnosno Centru za socijalnu skrb, a članovi naše Udruge su se obvezali da, čim to vremenske prilike dopuste, svojim radom i materijalnim sredstvima pomognu Ivanu urediti i namjestiti barem prostoriju u kojoj sada boravi, pa su u tom naumu svi dobrodošli. Kontakt osoba za pomoć Ivanu Tonkoviću je predsjednik URV 9.gbr Milan Franić mob.099 8596- 215, tel/fax 053 560-154, mail: 9gbr.vukovi@gmail.com DSC06382   DSC06384   DSC06388   DSC06390   DSC06391   DSC06394   DSC06399

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.