‘ARKAN JE TO MORAO GUTATI!’ Anto Nobilo je brutalno provocirao Arkana 1991. godine: ‘Zabavljao sam se, a on je bijesnio u sebi’

19.12.2021. 11:40:00

Odvjetnik Anto Nobilo dao je za beogradski “Kurir” veliki intervju u kojem je otkrio detalje uhićenja Željka Ražnatovića Arkana, kao i sudskog procesa koji se vodio u Zagrebu, a u kojem je Nobilo bio tužitelj.

“Uhitili smo ga u ranoj fazi priprema za rat. Moram reći da su ga uhitili policajci iz Dvora na Uni, inače srpske nacionalnosti. Bili su to klasični jugoslovenski milicajci”, započeo je Nobilo.

“Luksuzni terenac iz Beograda dva puta se lagano vozio oko stanice policije. Putnici u terencu promatrali su stanicu i klasični ‘milicajci’ odmah su reagirali, pozvali svoju patrolu da ih zaustavi. Našli su im automatsko oružje, bombe i zatvorili ih. Dakle, čist slučaj. Nitko nije znao da će Arkan tu proći. Naravno da su se naši u Zagrebu naknadno hvalili da su ih dugo pratili i tek onda uhitili, ali ništa od toga“, ispričao je Nobilo. 

Za Arkana su intervenirali iz Tuđmanovog ureda

Ubrzo su utvrdili da je automatska puška koji su zaplijenili Arkanu pripadala “Saveznom sekretarijatu unutrašnjih poslova” i da im je bilo jasno za koga on radi.

“Sa suđenja Arkanu i još dvojici ostalo mi je u sjećanju da je Arkan bio dosta elokventan. Održao je relativno jak završni govor. Vidjelo se da je samopouzdan. Vjerojatno je imao informaciju da će ga savezne službe za koje je radio izvući.

 U svojoj obrani on je tvrdio da je samo vozač ‘vojvode Bandića’. Taj vojvoda Bandić je bio čovjek skromnih intelektualnih mogućnosti. Već malo stariji. Rekao bih, i predmet zafrkancije. Izmislio je da je vojvoda i sebe u to uvjerio. Arkan se držao uspravno kao vođa, a u obrani mora biti vozač priglupog čovjeka. Ja sam se zabavljao tako što sam svako pitanje Arkanu započinjao sa ‘vi kao vozač vojvode Bandića…’ Arkan je u sebi bijesnio, ali je to morao gutati.

Prokomentirao je kratko i puštanje zločinca.

“Ja sam se trudio da ga zadržim u zatvoru, ali su iza mojih leđa intervenirali iz ureda predsjednika Hrvatske Tuđmana direktno kod suca da ga puste iz pritvora. Da smo uspjeli zadržati ga u pritvoru, moguće da bismo mu time napravili uslugu”, napomenuo je.Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniel Radman/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.