Asteroid koji bi mogao uništiti ljudsku rasu na putu je prema Zemlji

16.08.2014. 07:56:00

Znanstvenici su sve bliže pronalaženju načina da zaustave asteroid koji prijeti životu na Zemlji. Naime, asteroid 1950 DA ima takvu putanju da ima relativno veliku šansu da udari u Zemlju 2880. godine.

U članku objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici sa Sveučilišta u Tennesseeju navode da bi pokušaj da se asteroid raznese eksplozivom (kao primjerice u filmu Armagedon) mogli imati još gori učinak jer bi umjesto jednog udara uzrokovali više njih.Umjesto toga, oni tvrde da bi se malim promjenama na površini tog asteroida moglo uzrokovati njegovo raspadanje u svemiru. Naime, asteroid se tako brzo okreće da praktično ima "negativnu gravitaciju", odnosno objekt na njemu bi bio lansiran u svemir, a na okupu ga drže kohezivne sile, tzv. van der Waalsove sile, privlačne sile između molekula, što nikad ranije nije uočeno na jednom asteroidu.

Najizgledniji sudar od svih za sada otkrivenih asteroida koji putuju Sunčevim sustavom

Proučavajući putanju asteroida 1950 DA, znanstvenici su došli do zaključka da postoji 1: 300 šanse da udari u Zemlju 16. ožujka 2880. Iako to ne zvuči puno, to je ipak najizgledniji sudar od svih za sada otkrivenih asteroida koji putuju Sunčevim sustavom. "Nakon što je asteroid udario u Rusiji, 2013. godine, ponovno je porastao interes za istraživanjem nalaženjem načina kako se nositi sa opasnosti od udara drugih tijela u Zemlju", kazao je za časopis Nature istraživač dr. Ben Rozitis.

Eksplozija, tsunamiji i globalna promjena klime

Asteroid 1950 DA kreće se brzinom od 15 kilometara u sekundi u odnosu na Zemlju. Izračunali su da bi mogao udariti u Zemlju brzinom od 61.000 kilometara na sat. Udar bi imao snagu bombe od 44.800 megatona, a uzrokovao bi ogromnu eksploziju, tsunamije i globalnu promjenu klime, te ugrozio život na Zemlji. Njegov bi udar ipak bio manji od onoga koji je uništio dinosaure..
Independent/Danas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.