Astronaut opisao kako se umalo utopio u svemiru!

21.08.2013. 09:26:36

Luca Parmitano, talijanski astronaut objavio je pojedinosti njegovog izlaska iz Internacionalne Svemirske Stanice u svemirsku šetnju kad se susreo sa problemom koji ga je skoro koštao života. NASA-in astronaut Chris Cassidy i Parmitano izašli su iz stanice, i krenuli su obavljati svoje zadaće, no u tom trenutku dogodilo se nešto neočekivano, prenosi Business Insider. 'Nešto nije bilo u redu. Neočekivano sam osjetio vodu na svojem vratu i to na mjestu gdje je nebih volio osjetiti. Micao sam glavu kako bih potvrdio to što sam osjetio, i brzo sam javio u svemirski centar u Hustonu kako se osjećam, kako bi se šetnja mogla prekinuti na vrijeme.' opisao je Parmitano. Inžinjeri u Hustonu su otkazali svemirsku šetnju i astronautima naredili da se vrate u stanicu. 'Dok sam se vraćao u stanicu postao sam svjesniji da se razina vode povećava. Voda je došla do mojih slušalica i pokrila je skoro cijeli prednji dio moje kacige, tako da ništa nisam vidio. Voda je pokrila moj nos i nisam bio siguran hoću li udahom osjetiti vodu ili zrak' dalje je opisao Parmitano. Kako je shvatio da se situacija pogoršava, povukao se za svoj sigurnosni kabel koji ga vraćao direktno u postaju. Nije bio siguran treba li probušiti svoje svemirsko odjelo kako bi voda izašla van, ali nije htio riskirati gubitak zraka. Ipak, uspjeli su doći do postaje. Parmitano je u tom trenutku napokon skinuo kacigu, a njegove uši i kaciga bili su puni vode. Za curenje u njegovom odjelu vjerojatno je zaslužna rashladna tekućina koja je procurila u njegovu ventilaciju preko konektora između njegove kacige i odjela. Putem kratkog videa, Cassidy je objasio iskustvo njegovog kolege i napore uložene za rješavanje problema: Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.