Astronomi oduševljeni: Pronađena dva nova SUPER VODENA svijeta

07.07.2013. 19:31:15

Astronomi su pronašli dvije nove super-Zemlje, a oba su egzoplaneta izuzetno posebna po jednoj značajki - potpuno su prekriveni vodom. 'Nečeg poput tih planeta u sunčevom sustavu nema. Oni imaju nepregledne oceane', ističe astrofizičarka Lisa Kaltenegger, s instituta za astronomiju Max Planck. >> Ovi planeti bi mogli postati 'nova Zemlja'! 'Život na njima možda i postoji, no je li tehnološki baziran, kao naš? Život na tim planetima nalazio bi se ispod površine oceana i bez pristupa metalima, električnoj energiji, vatri ili metalurškoj obradi. Ipak ti su svjetovi svejedno vjerojatno prekrasni, plavi planeti koji se okreću oko narančaste zvijezde, a možda nas snalažljivot života tamo i iznenadi', zaključuje Kaltenegger. Dva egzoplaneta nalaze se u orbiti oko zvijezde Kepler-62, u čijem sustavu se nalazi pet planeta, od kojih su dva u takozvanoj 'zelenoj zoni'. Astrofizičari iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian sugeriraju kako su oba planeta u pitanju, Kepler-62e i Kepler-62f, vodeni planeti, čija je površina kompletna pod vodom, dakle nigdje kopna na vidiku, prenosi Daily Galaxy. Zvijezda Kepler-62 nešto je manja od našeg Sunca i malo hladnija, a planeti 'e' i 'f' oko nje se okrenu svakih 122 i 267 dana. Baš kao što i sugerira njihovo ime, pronašao ih je NASA-in teleskop Kepler. Nalaze se na oko 1.200 svjetlosnih godina od Zemlje u sazvježđu lire. Prema procjenama astronoma, oba planeta su veličinom u kategoriji super-Zemlja, s tim da je Kepler-62f 40 posto veći od Zemlje, a Kepler-62e 60 posto veći od Zemlje. Topliji od ta dva planeta, Kepler-62e, pretpostavljaju znanstvenici, imao bi nešto više oblaka nego Zemlja. Drugi, hladniji planet, trebao bi nekako proizvesti efekt staklenika da grije tako ogroman ocean, jer ukoliko to ne bi bio slučaj, on bi najvjerojatnije bio samo ogromna ledena 'lopta'. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE 7-7-2013- 19-05-54

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.