Australija poziva u rat? ‘Europljani, pridružite se zračnim udarima na Islamsku državu’

31.08.2015. 10:10:01

"Više od 40 posto osoba koje traže azil u Europi dolazi iz Sirije te moramo stvoriti ujedinjenu frontu radi onemogućavanja terorističkih organizacija koje izazivaju raseljavanje tolikih ljudi", kazala je ona novinarima. Australija je pozvala u ponedjeljak što više europskih zemalja na sudjelovanje u zračnim udarima protiv Islamske države (IS) u Siriji i Iraku pomažući rješavanju krize s migrantima koja pogađa kontinent. Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop objasnila je da je džihadistička skupina kriva za odlazak stotina tisuća migranata u Europu odakle potreba širenja međunarodne koalicije. “Više od 40 posto osoba koje traže azil u Europi dolazi iz Sirije te moramo stvoriti ujedinjenu frontu radi onemogućavanja terorističkih organizacija koje izazivaju raseljavanje tolikih ljudi”, kazala je ona novinarima. Od kraja ljeta 2014. antidžihadistička koalicija predvođena SAD-om izvodi udare u zonama gdje hara IS u Siriji i Iraku. “Već oko 60 zemalja podržava na ovaj ili onaj način koaliciju predvođenu SAD-om”, rekla je ona. “No, neke zemlje mogu učiniti više u smislu zračnih udara. Oni su se pokazali djelotvornim u sprečavanju IS-a da zauzme položaje i proizvede toliko barbarskog nasilja”. Osim toga Bishop je nadodala kako bi se angažmanom Europe omogućilo smanjivanje pritiska na određene zemlje Bliskog istoka. ABC News prenosi riječi ministrice vanjskih poslova Australije koja navodi:”Kriza koja se događa u Europi privući se pažnju. To je humanitarna kriza bez presedana”. Za sada su zračne napade u Iraku izvele Australija, Kanada, Nizozemska, Francuska, Jordan, Danska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Osim toga zračne napade u Siriji su izveli Bahrain, Kanada, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.