AUSTRALSKI HRVATSKI KONGRES: Pravo na istinu u obrani hrvatskog identiteta

01.02.2018. 09:06:51

PISMO UPUČENO PREDSJEDNIKU VLADE RH ANDRIJI PLENKOVIĆU

Poštovani predsjedniče,

Nedavni provokativni nastup ministra vanjskih poslova Republike Srbije, te postavljanje kontroverzne izložbe ‘Jasenovac - pravo na nezaborav’ u prostoru sjedišta UN-a potvrda su da je vrijeme da Republika Hrvatska poduzme konkretne korake i spriječi buduće aktivnosti ovakve vrste koje su prije svega napad na hrvatski narod.

Nedovoljno je nakon ovakvog istupa srpskog ministra, te spornih podataka uključenih u postav izložbe, uložiti prosvjednu notu i ponašati se kao povrijeđena strana. Za to je kasno i neće imati nikakvog učinka. Ovakve provokacije treba na vrijeme onemogućiti, jer ovdje se ne radi samo o jednoj, već nama poznatoj strani koja stvara i održava stanje napetosti, nego uzimajući u vid osobu koja je postavila spornu izložbu, cijeli slučaj poprima širu dimenziju.

Ovo nije prvi puta da se ovako nešto događa. Iz istih izvora i na istu temu bila je priređena izložba u SAD-u u siječnju 2017. u New Jersey-u. U pripremi je i film s poznatnim redateljem Emirom Kosturicom na temu koncentracijskog logora Jasenovac. Radi se o dogovoru određenih srpskih i židovskih političkih krugova s ciljem promicanja iskrivljene povijesne slike, ne samo tog zloglasnog logora iz vremena Drugog svjetskog rata, nego je na djelu uporno ukazivanje na počinjene zločine kao dokaza za genocidnost cijelog hrvatskog naroda.

A cijela priča se vrti oko iskrivljenih i neutemeljenih podataka o broju žrtava, lansiranih u javnost još u vrijeme Drugog svjetskog rata od strane velikosrpskih krugova u SAD-u , a takva se praksa nastavila za vrijeme komunističkog režima u FNRJ i SFRJ. S jedne strane uveličavale su se brojke poginulih da bi se dobila reparacija od zapadnih sila za žrtve rata, a s druge strane da se odgovornost nametne hrvatskom narodu i zatre u njemu svaka pomisao na vlastitu suverenu i nezavisnu državu.

Nažalost, ta se priča nastavlja i danas, brojke pobijenih se mijenjaju, variraju poput vremenske prognoze, kako bi se podacima manipuliralo u dnevno-političke svrhe, te nastavilo velikosrpsku ofenzivu kao specijalni oblik rata protiv Republike Hrvatske.

Zabrinjujuće je da snage u Srbiji imaju potporu židovskih krugova što dovodi u pitanje smisao hrvatskih posjeta Izraelu te izraze žaljenja u Yad Vashemu za stradanja Židova tijekom Drugoga svjetskog rata. Reklo bi se da se radi o još jednom promašaju hrvatske vanjske politike. Zašto, zato jer podupiru sadašnji, kajemo se za naš čin, ali ništa nismo poduzeli da taj čin osvjetlimo, da stanemo na kraj toj suludoj igri s brojkama nesretnih žrtava. Ne zaboravimo da se u tom memorijalnom centru, nije poznato iz kojeg se razloga, spominju i napuhani podaci o srpskim žrtvama logora u Jasenovcu. Ukoliko se klanjamo jednima, klanjamo se i drugima, a da broj niti jednih nije istražen i preciznije utvrđen.

Treba se vratiti izvoru, raščistiti jednom zauvijek s našom prošlošću, sa žrtvama rata i poraća, te u isto vrijeme krenuti s aktivnostima protiv ovakvih podmetanja od strane naših susjeda. Ironično je povodom otvaranja izložbe, ako ne i smiješno, da je sam ministar vanjskih poslova Srbije u svom nastupu u UN-u naznačio potrebu stručnog ispitivanja te prošlosti, te nam usput dao pouku što treba raditi.

Na sve provokacije potrebno je uzvratiti raznim vidovima djelovanja o vlastitom, dokazima potkrijepljenom sudjelovanju u Drugom svjetskom ratu, ali i progovoriti na utjecajnim mjestima o genocidnosti srpskog naroda u vrijeme stare Jugoslavije, Drugog svjetskog rata te posebno tijekom Domovinskog rata. Ne zaboravimo i činjenicu, kad se tu već miješaju i židovski interesi, da je već 1942. Srbija bila očišćena od Židova, od strane tadašnjeg pronacističkog režima u Beogardu, i tu nema manipulacije s brojkama, točno se zna koliko i gdje su pobijeni.

Isto tako ne zaboravimo spomenuti i ulogu Srpske pravoslavne crkve u tom i kasnijim razdobljima, te posebno djelovanju protiv lika i djela kardinala Alojza Stepinca.

Na kraju, ne treba oklijevati u upozorenju Republici Srbiji da ih čeka ulazak u EU, te da bez naše suglasnosti neće biti primljeni u zajednicu europskih naroda. Nije pri tome namjera stvarati razdor u našim međusobnim odnosima, ali potrebno je ukazati na europske standarde u stvaranje dobrih odnosa posebno među susjedima koji bi prijepore trebali rješavati produktivnim dijalogom i suradnjom.

Siguran sam da je to i želja EU ukoliko nam je cilj jednoga dana zajedno biti u toj zajednici naroda.

S poštovanjem Stjepan Asić predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa 11 Colebrook Circle, Secret Harbour Western Australia, 6173 Mob: +61 (0)424404180, E-mail: asicnet@iinet.net.au [embeddoc url="http://portal.braniteljski-forum.com/wp-content/uploads/Jasenovac-pravo-na-nezaborav.pdf" download="all" viewer="google"]

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.