Austrijanci se pripremaju za zatvaranje granica

27.06.2018. 09:45:09

Vježbom u koju je bilo uključeno 500 policajaca i 200 vojnika austrijska desno-konzervativna vlada je demonstrirala svoju namjeru da na granici spriječi ulazak izbjeglica u tu zemlju. U Spielfeldu (na granici sa Slovenijom) jutros je počela vježba austrijskih snaga, a ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl iz desničarskog FPÖ-a pred novinarima je rekao: “Država koja u slučaju potrebe ne može efikasno zaštititi svoje granice, gubi vjerodostojnost.” Vicekancelar Heinz-Christian Strache, također član stranke FPÖ, prije toga je za njemački tabloid Bild-Zeitung rekao kako je vježba zamišljena kao slanje jasnog signala da se ne smije ponoviti gubitak kontrole i “propuštanje” ljudi kao na vrhuncu izbjegličke krize 2015. Vježba zbog “razvoja situacije na Balkanu” Vježba na granici sa Slovenijom odvija se u kontekstu “debate oko unutareuropskog zatvaranja granica, koja je potaknuta od strane Njemačke”, dodao je. Kao još jedan razlog za održavanje vježbe Strache je naveo “aktualni razvoj situacije na izbjegličkim rutama na području Balkana”. Kršćansko-socijalna unija (CSU) u Bavarskoj do 1. srpnja želi postizanje europskog dogovora oko sprječavanja ulaska određenih izbjeglica u Njemačku, odnosno o tome kako se može okončati “seljakanje” migranata unutar samog EU-a. CSU je kancelarki praktički postavio ultimatum – ukoliko se dogovor ne postigne, savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) ubuduće na granici želi spriječiti ulazak u Njemačku onih izbjeglica koji su registrirani u drugim zemljama. Još uvijek nije poznato kako on taj plan želi provesti u djelo – no, Seehofer na svojoj strani ima austrijsku vladu. Praktički bi to moglo značiti da bi i Austrijanci izbjeglice mogli vraćati u Sloveniju, a Slovenija u – Hrvatsku.
Merkel pod pritiskom Savezna kancelarka Angela Merkel (CDU) upozorila je na moguće štetne posljedice nacionalnih unilateralnih poteza i pod velikim (vremenskim) pritiskom trudi se postići zajedničko europsko rješenje.
Piše: DW

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.