Austrijski biskup: Komemoracija na Bleiburgu prožeta političkim manifestacijama

14.03.2019. 10:44:52

"Katolička crkva Koruške jamči da na ovakvu odluku nije postojao nikakav politički utjecaj", kaže mons. Guggenberger.

Upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt monsignor Engelbert Guggenberger rekao je manifestacija na Bleiburgu šteti Katoličkoj crkvi jer je politički instrumentalizirana. Prema njegovim riječima zasad ne postoji nikakva šansa da Biskupija kojom upravlja promijeni svoju odluku vezano uz Bleiburg. “Nažalost, Katolička crkva u Koruškoj više nije mogla podržavati takav način sjećanja na žrtve jer su događanja na Bleiburškom polju posljednjih godina bila sve više prožeta političkim manifestacijama”, rekao je Jutarnjem listu mons. Guggenberger iz čije su biskupije još ranije poručili da su neugodno iznenađeni tonom reakcije hrvatskih biskupa na zabranu koja im je poslana. Guggenberger kaže i da zasad nije stigao niti jedan drugi upit vezan uz komemoraciju na Bleiburgu, kako od hrvatskih biskupa, tako i od svećenika. Naime, iz ove su biskupije već ranije objavili da “ako netko želi na privatni posjed pozvati svećenika da drži svetu misu, to može učiniti i bez dovole ove biskupije”. Na pitanje je li bilo političkih pritisaka, Guggenberger odmahuje rukom. “Katolička crkva Koruške jamči da na ovakvu odluku nije postojao nikakav politički utjecaj”, kaže mons. Guggenberger. “Izdavanje daljnje dozvole za održavanje mise na Bleiburgu bila bi osnova da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru”, zakljčio je austrijski biskup.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.