Bajaga, sjećaš li se što si 'pevao četnicima': Kreće armija srpska, jednom zauvek sve će da vas smrska

16.09.2014. 09:41:22

Koncerte Bajaga svako malo održava po Hrvatskoj, pa tako ne treba čuditi što će nastupiti i na popularnom Rujanfestu. 'Nakon nezaboravnih koncerata na zagrebačkoj Šalati prošlog ljeta, te ovogodišnje tri rasprodane Tvornice, Bajaga & Instruktori nastavljaju svirkom uživo obilježavati 30 godina benda', dio je najave za nastup koji spomenuti glazbenik treba održati 18. rujna na popularnom Rujanfestu. Manje je poznato hoće li Bajaga nastupajući na ovom festivalu zapjevati i stare stihove, hrvatskom narodu dobro znane i urezane u sjećanja: 'Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska'. Teško da je ove lake note mogao zaboraviti jer stihovi su to koje je, ne tako davne 1993. godine izvodio u Kninu, gdje je održao koncert u čast poginulim srpskim vojnicima, kako bi njihovim bojovnicima podigao poljuljani borbeni moral nakon 'Maslenice '- oslobodilačke akcije hrvatske vojske. Pjesma je to koju inače izvodi rock band Minđušari, a poznata je i kao neslužbena himna vojske Republike srpske krajine. Doduše, kasnije se Bajaga pravdao da je to bilo čisto u humanitarne svrhe. Bajaga je također jednu od svojih pjesama posvetio zaboravljenim srpskim ratnim veteranima. Pjesma u kombinaciji sa snimkom Vukovara, neposredno nakon njegova pada i okupacije pokazuje rezultat junaštva zaboravljenih srpskih veterana ili asova, kako ih on naziva. Čovjek je to koji je bio aktivno angažiran u projektu nasilnog stvaranja velike Srbije početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Danas je pak, baš poput deklariranog četnika Bore Čorbe, i Bajaga član Upravnog odbora Crvene Zvezde. Jedan od svojih hitova, himnu crveno-belih, posvetio je zvezdinim Delijama na svojem albumu 'Zmaj od Noćaja'. Time je dokazao svoju odanost do groba klubu za kojega navija od malih nogu, premda je podrijetlom iz Bjelovara. Inače, za neupućene, Delije su nestašni momci kojima je ritual paljenje hrvatske državne zastave, a to je pak dio navijačke koreografije. Uz to, Bajagine Delije često sa stadiona odašilju poruku: 'Sprem'te se, sprem'te četnici', a to bi pak značilo da su SPREMNI za kralja i DOM – Otadžbinu.

'Nekad pevao si za četnike, danas za Hrvate'

Iza Bajage je niz koncerata po Hrvatskoj, a onaj u varaždinskoj Areni vjerojatno mu je ostao u posebnom sjećanju. Najava njegova koncerta ondje je izazvala lavinu nezadovoljstva pa su ga Varaždinci dočekali s transparentom koji su izvjesili na mostu bana Jelačića, a kojim su ga podsjetili na njegov nastup. Neugodno iskustvo imao je i u Rijeci, gdje su mu brojni prosvjednici poručivali da je 'pevao četnicima'. Prosvjednici su ga pritom optuživali za nacionalističke istupe, a i ondje nije mogao ne zamijetiti brojne transparente. Na jednom od njih pisalo je 'Dođi Bajaga, budale će da plate, nekad pevao si za četnike, danas za Hrvate'. Unatoč negodovanju brojnih braniteljskih udruga, ali i građana Hrvatske, ovaj pjevač svako malo puni dvorane po našoj zemlji.

  • Autor: I.Babić/Dnevno.hr
  • Photo: Boris Scitar/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.