Bajić: Ne štitimo Perkovića, surađujemo s Njemačkom!

24.06.2013. 20:32:33

"Državno odvjetništvo je potpuno i transparentno surađivalo s njemačkom stranom te je stavilo na raspolaganje sva saznanja i dokumentaciju"

– Moramo istaknuti kako su neutemeljene tvrdnje da državno odvjetništvo nije surađivalo s nadležnim tužiteljima u Njemačkoj i da je štitilo Josipa Perkovića. Te tvrdnje jednostavno nemaju osnova – stoji u odgovoru kojim je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas odgovorio na prozivke premijera Zorana Milanovića. Premijer je, podsjetimo, u nekoliko navrata "naribao" Mladena Bajića, a zadnji put u subotu u Opatiji. – Ono što mene zanima jest što je DORH učinio u tri godine u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Prema onome što znamo, u ovome je slučaju 2008. nastupila relativna zastara, a 2004. više-manje sve se znalo – rekao je Milanović. "Vezano uz navode u pojedinim medijima kako je zastara u ovom predmetu nastupila tek 29. srpnja 2008., u samom Ustavu i zakonima nema uporišta za ovakvu tvrdnju. Kako se primjenjuje Ustav iz 1990. godine kojim je ukinuta smrtna kazna, zastara je nastupila 29. srpnja 1998. godine... Bez obzira na izneseno stajalište, pa i moguća druga mišljenja, sama činjenica da je nakon donošenja državnoodvjetničke odluke u predmetu nastupila zastara, nije bila od značaja za kasniji rad u ovom predmetu. Njemačka ima suvereno pravo voditi kazneni postupak protiv osoba za koje smatra da su odgovorne za ubojstvo Stjepana Đurekovića jer je na njezinu teritoriju počinjeno ubojstvo. U ostvarenju tog prava zatražila je međunarodnu pravnu pomoć od nadležnih pravosudnih tijela RH, koja su joj tu pomoć i pružila. Državno odvjetništvo potpuno je i transparentno surađivalo s njemačkom stranom te im je stavilo na raspolaganje sva saznanja i dokumentaciju o čemu svjedoči i dopis Generalnog državnog odvjetnika pri Vrhovnom sudu SR Njemačke, od 15. studenog 2006. upućen DORH-u, kojim… vrlo srdačno zahvaljuje na dobroj suradnji bez pridržanih ograničenja pri izvođenju ovdašnje zamolbe pravne pomoći" – stoji među ostalim u iscrpnom odgovoru DORH-a. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.