Bajić neće dobiti potporu HDZ-a za ustavnog suca, on je u sukobu interesa

09.07.2015. 12:37:13

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je bivši ministar uprave i saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar. Danas se očekuje rasprava i glasanje o tri kandidata za Ustavni sud. Očekuje li se da će se i za jednog postići kompromis i dvotrećinska većina? Teško je očekivati. Ovakav način izbor ustavnih sudaca po prvi puta u parlamentarnim klubovima ne vodi dobrim rješenjima i tako silujemo neke procedure. Mislim da ni unutar vladajuće koalicije nisu podijeljene simpatije prema nekim kandidatima. Jesu li vođene konzultacije oko odabira kandidata? Pretpostavljam, međutim s HDZ-om uopće se nije razgovaralo. Rezultat cijelog postupka je sad u konačnici isključivo prijedlog pozicijskih stranaka. Troje kandidata su Mladen Bajić, Sutkinja Čalić i Sanja Barić. Kako su predstavili svoje programe pred saborskim odborom? Može li Bajić dobiti potporu HDZ-a? Potporu HDZ-a neće dobiti kandidati pozicijskih stranaka. Smatramo da pokazivanje sile pozicijskih stranaka nije dobro jer se radi o ljudima u instituciji koja odlučuje o važnim stvarima. Mišljenja smo da su tri mandata Bajića, kao državnog odvjetnika, da ga to diskvalificira za suca ustavnog suda jer će on u krajnjoj liniji biti u sukobu interesa s obzirom na predmete koje je vodio u kaznenim postupcima. Kad je riječ o dvoje kandidata sutkinji Čalić i Bajiću oni su sudjelovali u sudskim procesima protiv HDZ-a, da li ih to diskvalificira? Nismo stranka koja bi željela reagirati na svaku pravosudnu odluku. S obzirom da su ovi dvoje tumačili zakon na način na koji mislimo da je neprihvatljiv već time mislim da ti ljudi nisu kompetentene osobe. Kad je riječ o Sanji Barić – koja je njoj zamjerka? Nikakvih zamjerki prema njoj nemamo. Ona je profesorica ustavnog prava i kompetentna osoba. U razgovoru pred Odborom je ostavila daleko najbolji dojam. Ako je procedura garancija neke demokratske prakse onda je ovakav način dovođenja pred gotov čin neprihvatljiv. Jesu li takva odlučivanja mjesto političke trgovine? Teško je komentirati političke sustave, niti sam ja osoba koja to može. Postoje lobističke grupe u svim parlamentima. Na neki način nazvati to trgovinom ili dogovaranjem postoji svugdje i ništa loše nije u tome osobito kada se kao u ovom slučaju radi o važnoj instituciji. Vjerujem da je neophodno postići konsenzus svih stranaka. Znači li to da se kandidati Ustavnog suda određuju prema mandatu za vrijeme kojeg su izabrani? Svaki onaj koji će se naći nezadovoljnim odlukom Ustavnog suda će nastojati to politički obojati. Ja makar često puta kad i nisam zadovoljan njihovim odlukama poštujem taj trud i argumente. Mislim da je sud djelovao u klučnim trenucima kao faktor stabilnosti. Ova politička garnitura provocirat će sve češće rad Ustavnog suda. (izvor N1)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.