Bandić i Grad Zagreb pokrovitelji proslave osnivanja XIII. proleterske brigade

22.11.2017. 14:56:14

Najpoznatiji pripadnik te brigade je Rade Bulat, zagovornik srpske autonomije u Hrvatskoj 1991., a sumnjičilo ga se za masovne zločine nad pripadnicima vojske NDH u ratu i poraću. U Službenom glasniku Grada Zagreba objavljena je informacija da je gradonačelnik Milan Bandićpokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice osnivanja XIII. proleterske NOU brigade “Rade Končar”. Proslavu osnuta te proleterske brigade organizira Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Sekcije XIII proleterska. Trinaesta proleterska udarna brigada “Rade Končar” je osnovana 7. studenog 1942. godine u selu Gornjem Sjeničaku, nekadašnja općina Gvozd. U vrijeme osanutka zvala se 13. hrvatska brigada “Josip Kraš”, a kad je u prosincu  1942. proglašena proleterskom dobila je naziv “Rade Končar”. Brigada je imala oko 600 boraca, prvi zapovjednik brigade bio je Milan Žeželj, a politički komesar Božo Spaček. Kroz brigadu je prošlo oko od 1.000 boraca, s u ratnom putu piše da je “sudjelovala je u završnim operacijama oslobođenja Jugoslavije: oslobođenju Beograda, u proboju Srijemskog bojišta, oslobođenju Zagreba i ratni put završila u Istri.” Šest pripadnike te brigade proglašeno je narodnim herojima – Ante Banina, Marijan Badel, Rade Bulat, Milan Žeželj, Bogdan Mamula i Dušan Pekić. Danas znamo da bi nekima od njih primjerniji naziv bio ratni zločinac. Na prvom mjestu je Rade Bulat, zagovornik srpske autonomije u Hrvatskoj, o čijim zločinima se otvoreno govorilo prije desetak godina. Sumnjičilo ga se za neke od masovnih partizanskih pokolja pripadnika vojske NDH u ratu i poraću, ali nije optužen pred sudom pod izgovorom da prema Nürnberškom sudu iz 1946. pripadnici savezničkih postrojbi ne mogu biti optuženi da su počinili ratni zločin. Umro je siječnju 2013. godine u Zagrebu i pokopan u grobnicu narodnih heroja na Mirogoju.     M. Marković/Maxportal/Foto:arhiv  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.