Bandić: Mogli smo učiniti više, a Vlada je nakon potresa mogla učiniti i tri puta više

22.05.2020. 16:28:00

Dva mjeseca nakon potresa u Zagrebu u petak, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da nije zadovoljan učinjenim jer su mogli učiniti još više, a Vlada je mogla učiniti i tri puta više

"Ne, nisam zadovoljan. Mogli smo učiniti i više, a Vlada je mogla učiniti tri puta više od nas. Očekivali smo da će taj zakon donijeti prije izbora, ali nije", rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi Dobrisa Cesarić. najavio energetsku obnovu te školske zgrade.

Podsjetio je da je Grad tri dana nakon potresa poslao svoj prijedlog vezan za najavu zakona o obnovi i nisu ništa promijenili, a čekali su mjesec i pol dana i zakon nije usvojen.

On se složio s novinarskom izjavom da nije protivljenje Vladi, ali je također rekao da ne može donositi odluke umjesto premijera i resornog ministra.

"Zakon nije donesen, ali ne po mojoj krivici. Čekat ćemo ga tri ili četiri mjeseca, ali nećemo mirno sjediti", rekao je Bandić.

Najavio je da će Grad do donošenja zakona stalno pregledavati građane i pomoći im u obnovi stanova. "A ono što bez zakona ne možemo, ne možemo", kaže Bandić. Podsjeća kako je poslao odluku Gradskoj skupštini da može pomoći ljudima s "crvenim naljepnicama" i onima koji nemaju krov nad glavom smještenim u Studentskom domu "Cvjetno". Rekao je da će svim tim ljudima iznajmiti stanove dok se ne vrate svojim kućama.

Na pitanje kako komentira ono što neki stanari kažu da, ovisno o tome je li zgrada pod gradskom stambeno-komunalnom službom (GSKG) ili ne, dobivaju različite informacije, a tko je nadležan za gradski ured ili ministarstvo graditeljstva, Bandić je rekao da sve "sustavno radi", ali konkretno mu se kaže koja ulica, koji broj, koji stanar.

Uklanjanje kupole građevine oštećene u potresima na raskrižju Ilice i Frankopanske

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

Građanima je poručio da pročitaju upute na web stranicama Grada i gradskih tvrtki, odgovarajući na pitanje trebaju li slijediti upute Ministarstva graditeljstva koje kaže da mogu popraviti sve bez obzira na zakon, ili GSKG, koji kaže da se ne smiju dirati zidovima zabata. Negirao je da to znači da je Grad iznad Ministarstva i rekao novinarima da se ne svađaju s njima.

"Odgovorni smo za sve što smo napisali i stavili na stranice, a premijer i resorni ministar odgovorni su za ono što pišu", rekao je.   

Danas je u Osnovnoj školi „Dobriše Cesarić“ Bandić najavio energetsku obnovu zgrade te škole, koja se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 11,5 milijuna kuna, od čega EU potpora iznosi 4,3 milijuna kuna.

Pročelnica Mirka Jozić istaknula je da su u tijeku radovi na još 23 zgrade, a planira se postići cjelovita energetska obnova 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba, čijom se realizacijom planira smanjiti potrošnju energije za više od 50 posto. Emisija CO2 kao i korištenje obnovljivih izvora energije.

Ukupno se planira ulaganje od 805.000.000 kuna, a izvori financiranja su proračunski fondovi, EU fondovi i povoljni kreditni fondovi. Do sada je realizirana energetska obnova 52 zgrade.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: LF/Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Autor: