BANDIĆ UTJECAO NA SVJEDOKE: Jamčevina USKOK-u nije bila dovoljna, traže istražni zatvor i 15 milijuna kuna

10.03.2015. 12:12:27

Naime, Bandića se sumnjiči da je od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, čak u dva navrata zatražio promjenu iskaza, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti. Istraga oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, čini se, nastavlja se i prema svemu sudeći, proširuje. Tome u prilog ide činjenica kako je USKOK proširio istragu protiv Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprječavanja dokazivanja. Iako je jedno obećao, drugo je učinio. Naime, Bandića se sumnjiči da je od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, čak u dva navrata zatražio promjenu iskaza, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti. Ovime je zagrebački  gradonačelnik prekršio uvjete rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo. Upravo zato, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske. Na račun bolesnika skupljao umjetnine? 'Ujedno se osnovano sumnja da je okrivljenik tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina. Takav krivotvoreni dokument je, u cilju da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo, te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, putem odvjetnika dostavio sudu', navodi se u priopćenju USKOK-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.