BANDIĆEVA NAJČUVANIJA TAJNA! CRNA TEKA TJERA STRAH U KOSTI! Sadržaj je opasan: Ovako je govorio o izvoru svoje moći! Nevjerojatnom bogatstvu nema traga

24.03.2021. 10:12:00

Kako je vladao, tako je otišao. Šmekerski, iznenada i s puno pompe, uz glazbu, vijence i najbliže suradnike u prvim redovima. Smrt zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića potresla je političku scenu, a detalji njegova odlaska ne prestaju intrigirati. Dok se njegovi protukandidati sada nevješto otimaju za komadić Bandićeva biračkog tijela, on i na vječnom počinku uspijeva zainteresirati javnost znatno bolje nego oni koji bi ga trebali ili mogli naslijediti.

Odlaskom je Bandić za sobom ostavio bezbroj upitnika, nejasnih poslova povezanih s raznim kumovima i pajdašima, praznu gradsku blagajnu, uplakane suradnike, a ništa sa sobom nije ponio doli pune torbe tajni i misterija koji se dva desetljeća vežu uz njegovo rukovođenje Zagrebom. Bandić je sa svojim političkim stilom za mnoge bio fenomen, a fenomen je bio i za policiju koja do danas nije uspjela utvrditi stvarno stanje njegova imetka, premda su protiv njega otvarane i zatvarane razne istrage, pa i pokretani sudski procesi.

Pod tuđim imenima, u raznim sefovima i tko zna gdje sve ne, navodno se krije Bandićevo carstvo. O tome se po Zagrebu godinama šuškalo. Nikakve potvrde o ilegalnom novcu, doduše, nije bilo, ali da je Bandić živio daleko iznad standarda koji mu je omogućavala plaća, moglo se vidjeti u njegovu modnom izričaju i ljubavi prema luksuzu koju je diskretno iskazivao. To ga je, kažu, najviše golicalo – nikada nije mogao pokazati koliko ima.

Odrezane etikete

S gradonačelničkom plaćom, koja nije bila mala, Bandić teško da bi si mogao priuštiti sve luksuze koje je imao. Kakve luksuze, pa hodao je u poderanim cipelama, rekli bi sad njegovi naivni pristaše, ne znajući da se na potplatima njegovih cipela kriju oznake skupocjenih talijanskih brendova, baš kao što su na odrezanim etiketama njegovih odijela stajali napisi Fendi. Dio svojeg luksuza Bandić je vjerojatno krio i u svojim nekretninama.

Prije godinu dana velik dio imovine skinuo je sa sebe, a upućeni pravni stručnjaci smatraju da bi to moglo otežati, pa i produljiti najočekivaniju ostavinsku raspravu u zemlji. Bez obzira na taj problem, obitelj Bandić ne mora se brinuti. Supruga Vesna živi u luksuznom stanu u Bužanovoj, a Bandićeva kći Anamarija ionako živi u stanu koji je uređivao Ante Vrban i koji joj je nezaposlena majka platila gotovinom. Vrban je uređivao i Bandićev stan u kojem je živio, a navodno i dom njegove suradnice Pavičić-Vukičević, te je zauzvrat i sam nagrađen stanom.

Ima li Bandić uz skrivene nekretnine i skrivene milijune eura, kako se to po gradu za njegova života pričalo, javnost nikada neće doznati, baš kao što se nikada neće doznati zbog čega je gradonačelnik Zagreba u pet godina čak 62 puta letio u Rim. Jedni su tvrdili da šef metropole onamo ide na susrete s neimenovanim damama, drugi su govorili radi infuzije i zamjene krvi, a treći da onamo odlazi u kupnju, dok se on branio navodeći kako je riječ o poslovnim putovanjima. Išao je vidjeti kako “delaju” njegovi europski kolege.

U Zagrebu, gdje je intenzivno “delao”, okružio se gotovo isključivo ženama koje su ga obožavale, ali i on njih, do te mjere da su zbog njegovih navodnih ljubavnica gorjeli gradski kuloari. Pričalo se kako je one noći kada je bježao od policije bio u društvu žene svojeg suradnika te da razlog bijega nije bio alkohol, nego fatalna dama koja mu je pravila društvo. Pričalo se i da ga je jedan zagrebački poduzetnik fizički napao zbog strastvene veze s njegovom kćeri, no ništa od toga nikada nije potvrđeno, baš kao što nikada nisu potvrđeni njegovi prisniji odnosi s raznim misicama, voditeljicama i damama s estrade koje su ga okruživale.

Status dame s estrade, kao bivša misica, nosi i Natalija Prica, Bandićeva posljednja vjerna suradnica od koje se nije odvajao. Mlada, zgodna, plava i uspješna, i Prica se našla na udaru zlobnika koji su tvrdili da je s gradonačelnikom prešla granicu, ali se ona, razumljivo, na to nikada nije osvrtala pa je i sada kada se medijima provlači u kontekstu njegove smrti odlučila mudro šutjeti te se povući iz javnosti i s društvenih mreža. Pojavila se na sjednici Gradske skupštine, prvoj bez Bandića, ali izjave nije davala. 

Čudni žetončići

Kada je o mrežama riječ, Bandić je navodno za života u svojoj mreži držao niz visokorangiranih policajaca, pa i sudaca, kupujući ih što novcem, što poslovima. U Bandićevu je timu formalno radilo desetak stručnjaka iz represivnog aparata kojima je osigurao visoku plaću i visok životni standard, dok je zauzvrat od njih dobio uvid u sustav u kojem su se pokretale radnje, tajna praćenja, pa i izvidi kojima je bio podložan, a o kojima je zbog veza na sudovima i u policiji bio pravodobno obavještavan.

Tko su ti ljudi, od kojih su ga istraga sklonili i po kojim metodama, također ostaje na razini misterija, baš kao što su misterij svi oni Bandićevi žetončići kojima je Plenkovića ucjenjivao u sabornici. Teško je povjerovati da bi mu se jedna iskusna i prekaljena političarka kao što je Milanka Opačić pridružila samo zbog buketa cvijeća. A takvih kao što je ona Bandić je u sabornici imao desetak, sve ih je okupio u Klub Milana Bandića koji je u prošlom mandatu Plenkoviću zagorčavao život. Unatoč tome, Plenković je nastavio suradnju s njime, a planirao je to činiti i nakon svibanjskih izbora. Kojom tajnom su jedan drugoga držali u šaci, vjerojatno nikada nećemo doznati.

Rokovnici s bilješkama i šifre koje su zapisane u njima također su misterij koji se godinama vezuje uz Bandića. Misterij je to koji traje od Bandićeva prvog uhićenja i pretresa njegove imovine, a istražitelji koji su nabasali na taj sadržaj vjerovali su kako je riječ o fatalnoj crnoj teci u kojoj se kriju sve njegove tajne, svi njegovi suradnici, HDZ-ovci i SDP-ovci koje je pazario, ali i oni koji su ga zbog njegove političke moći i vlastitih interesa držali u šaci, ponekad do te mjere da je čak i general Rojs spominjao lihvarenje Milana Bandića. “Nemojte da vam otvorim crnu bilježnicu”, nerijetko je Bandić i javno prijetio svima koji su mu stali na žulj, a na spomen njegove misteriozne bilježnice politička svita bi zašutjela. On bi zatim nastavio “delati” po svome.

Dva dijamanta

Nije tajna da je Bandić prijateljske odnose njegovao s ljudima iz svoje rodne Hercegovine. Odande su i njegovi prijatelji Silvana i Mato Brzica koji su spominjani u kontekstu Bandićevih mešetarenja stanovima i nekretninama. Oni su bili povezani s njegova tri zagrebačka stana koja su gradile tvrtke koje su s Gradom ranije mijenjale zemljišta. Bandićevi zemljaci na sebe su bez ikakva pokrića preuzeli te nekretnine u kojima je zapravo boravio gradonačelnik, a Brzice dva stana prodaju tek kad je država morala skinuti blokadu zbog dugotrajnosti postupka. S nekretninama se gradonačelnik igrao i preko brata, kada je kupio drugi stan u Bužanovoj vrijedan 331 tisuću eura. Tu je nekretninu upisao na bratovo ime, a potom je spojio sa svojim stanom u penthouse koji je raskošno uredio i u kojem je živio sa suprugom, od koje se rastao. 

I dok su bili razvedeni, Bandićevi su živjeli pod istim krovom, a on je istovremeno plaćao alimentaciju za kćer Anamariju, kojoj bi trebao pripasti i dio nekretnina u Hercegovini. Riječ je o kućama u Poganoj Vlaki i Cerovu Dolcu, koje je Bandić uredio tako da svima u selu zastaje dah od pogleda na njih. Jedna kuća ovdje glasi na rođaka, a za drugu mu je novac dao brat koji cijeli život živi i radi u Njemačkoj pa, eto, ima odakle. Novinari su svojedobno nagađali o njegovim apartmanima u Novom Vinodolskom, koji ne glase na njegovo ime. Ima li još stanova i kuća, gdje se nalaze i na čije ime glase, ostaje pitanje za vječnost, baš kao i porijeklo 280 tisuća kuna gotovine koju su istražitelji našli tijekom njegova uhićenja. U to vrijeme, baš kao i danas, u imovinskoj kartici nije imao ni lipe ušteđevine, ali je zato uza se imao dva certifikata za dijamante koji su nekamo netragom nestali.

Jeftine zvijezde

Nestala su s Hipodroma i dva Bandićeva rasna konja, ali i papiri na kojima je zapisivao postotke od posla sa suhim ledom koji je preplaćen za 40 milijuna kuna. Koliko je takvih poslova i takvih papira bilo u Bandićevoj riznici, nešto je što javnost vjerojatno nikad neće precizno doznati. Nikada javnost neće doznati ni kakav je doista utjecaj na Bandića imao Petar Pripuz kojega posljednjih tjedana ne prestaje prozivati Miroslav Kutle i kojega s Bandićem i Pricom povezuje i bivši njujorški konobar Vladimir Kraljević, vlasnik licencije Miss Universe, čija je vlasnica Ivana Trump.

Inače, na tom natjecanju ljepote ne tako davne 2011. godine pobjedu je odnijela upravo Prica, koju je Kraljević spojio s Bandićem. Kontakte s Trumpom Kraljević je nudio i drugim akterima društvene scene, a 90-ih je s Brankom Jagar, tadašnjom suprugom Romana Bolkovića, bio Kutlin glasnogovornik. U posljednje vrijeme Kraljević trećerazredne američke glumce prodaje klinici Svjetlost, koje oni koriste u nesnosnim televizijskim reklamama u kojima tvrde da su najveće svjetske zvijezde odabrale baš njih kako bi se tamo liječile.

Na medijskoj sceni Kraljević je godinama bio sveprisutan, međutim, od javnosti se distancirao nakon što ga je natjecateljica za titulu misice, studentica ekonomije Martina Knežević, prijavila policiji za pokušaj silovanja, a on nju i njezina dečka za otmicu i ucjene. Nakon što je Kraljević te optužbe javno demantirao, Martina je RTL-u ispričala svoju verziju priče.

“Noge su mi se ukočile, nisam znala što bih, ako ga sad nabijem ili ako krivo reagiram, ne znam kako će on reagirati. Pokušala sam ostati mirna. Počeo me maziti po trbuhu, išao je glavom, poljubio me i polizao pupak. Pokušao me malo maziti po rukama, po grudima i išao je prema stražnjici i leđima dolje i meni je odmah bilo neugodno. Onda je sjeo na krevet i rekao: ‘Hajde, skini gornji dio badića’ te me primio za stražnjicu i onda me povukao i rekao: ‘Ne, moraš doći do žirija, ovdje moraš biti'”, ispričala je Martina. “Da sam željela krunu, onda bih valjda sada šutjela i išla na pripreme i izbor i dobila krunu. Ali ne, ja sam odlučila to prijaviti policiji i definitivno se neće sa mnom za…avati, tko zna komu je on i što još radio, taj stari pedofil, meni neće”, izjavila je Martina tom prilikom. I tada je Kraljević ustrajno osporavao te napise, međutim, od tada ga se ipak u medijima rjeđe viđa.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.