Banožićev savjetnik: ‘Došli smo do novih saznanja, u letjelici je bila aviobomba s 40 kilograma eksploziva. Znamo čije je proizvodnje‘

14.03.2022. 13:31:00

Jutros je tema u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog bila pad letjelice u Zagrebu. U emisiji su gostovali savjetnik ministra obrane general Željko Živanović, vojni analitičar s Veleučilišta u Velikoj Gorici Marinko Ogorec Franko Vidović, SDP-ov predsjednik saborskog odbora za obranu.
"ZNAMO DA JE RIJEČ O AVIOBOMBI RUSKE PROIZVODNJE"

General Živanović otkrio je neke nove detalje o padu letjelice nakon prve analize objekta.

"Iskopali smo letjelicu tijekom jučerašnjeg dana i došli do novih saznanja koja u početku nisu bila poznata. Nađeni su fragmenti aviobombe za koju ne znamo sve detalje, ali po svemu onome što znamo, riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma. U tih 120 kilograma bilo je 40 kilograma eksploziva.

Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja u tlo, eksplodirala ispod zemlje. Krater nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila, a i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter tako da se nije raspršila, nego se taj kumulativni mlaz proširio dubinom zemlje.

To je sve što zasad znamo. Analiziramo fragmente bombe i vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana moći sastaviti tu bombu i obavijestiti detaljno hrvatsku javnost što se tu dogodilo", rekao je Živanović. 

"PRVOBITNA NAMJENA LETJELICE JE BILA OBAVJEŠTAJNOG KARAKTERA"

Živanović kaže da je prvobitna namjena letjelice bila obavještajnog karaktera za prikupljanje podataka.

"Za to je imala neke senzore. Ti senzori su imali neki sustav samouništenja da letjelica ne bi došla u ruke protivnika. Prema ovome što sad znamo, postoje određene preinake na toj letjelici. Velika je vjerojatnost da je riječ o aviobombi.

VOJNI ANALITIČAR: MISLIM DA JE MALO VJEROJATNO DA JE EKSPLODIRALO 40KG EKSPLOZIVA

"Vrlo je malo vjerojatno da je 40kg eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo vani i da nije izbilo na površinu ni na koji način. Eksplodirala je blizu zgrade, a da se to nije čulo. Mislim da je to vrlo malo vjerojatno", rekao je vojni analitičar Ogorec.

"Da je letjelica udarila u dio studentskog doma, to bi bila katastrofa. Letjelica je veličine jednog zrakoplova. Bilo bi i velikih ljudskih žrtava, srušilo bi zgradu, svašta bi tu bilo. Imali smo sreće da je nestala bez goriva i da je pala na mjesto na kojem nije bilo nikog."

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvorni autor: PSD/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.