Belgijski premijer podnio ostavku nakon što mu se Vlada raspala zbog Marakeškog sporazuma

19.12.2018. 11:27:35

Belgijski premijer, frankofoni liberal Charles Michel objavio je u utorak u parlamentu da podnosi ostavku nakon što su socijalisti i zeleni zaprijetili izglasavanjem nepovjerenja njegovoj manjinskoj vladi. “Donosim odluku da podnesem ostavku i namjera mi je odmah otići kod kralja” da mu je predam, rekao je Michel nakon rasprave u Zastupničkom domu. Njegova je vlada u izmijenjenom sastavu nastavila s radom kao manjinska nakon što se suverenistička, desna stranka N-VA, najveća stranka u njegovoj koaliciji, povukla prije desetak dana zbog spora oko Globalnog kompakta o migracijama Ujedinjenih naroda. N-VA je naime objavila da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel odbio njihov zahtjev u ponedjeljak da odustane od potpore takozvanom Marakeškom sporazumu. Michel je odbio ideju o prijevremenim izborima, a opći izbori u Belgiji predviđeni su za svibanj 2019. Podsjetimo, ove nedjelje se oko 5500 ljudi okupilo prosvjedujući protiv Marakeškog sporazuma. Njih između 300 i 400 pokušalo je ući u zgradu Europske komisije, kazao je bruxellski gradonačelnik Philippe Close. Oni su bacali kamenje i druge predmete na tu zgradu. Prosvjednici su navodno pozivali da se dade prioritet “njihovim ljudima”, na zatvaranje granica i ostavku premijera Charlesa Michela. Policija je protiv prosvjednika koristila suzavac i vodene topove. Globalnom kompaktu usprotivio se niz država, među kojima neke iz srednje i istočne Europe. Protivnici Globalnog kompakta o migracijama kao najveće zamjerke navode zadiranje u suverenitet država, izjednačavanje legalnih i ilegalnih migracija te strahuju od nekontroliranog priljeva migranata, dok zagovornici pozivaju na “potrebu zajedničkog upravljanja migracijama i bolju zaštitu ljudskih prava”. SAD, Austrija, Australija, Izrael, Bugarska, Švicarska, Latvija, kao i cjelokupna Višegradska skupina u kojoj su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – odbijaju potpisati Marakeški sporazum. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.