Bernardić: Došlo je vrijeme za novi početak i novu politiku

27.05.2020. 16:26:00

Restart koalicija predvođena SDP-om predstavila je u srijedu svoj izborni ‘Program za početak!’ kojim će pred birače na srpanjskim izborima, a čelnik koalicije i SDP-a Davor Bernardić poručio je da je došlo vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja.

“Došlo je vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja. Izbori su pred nama. Izbor se i ne čini se tako teškim. Red ili kaos. Poštenje ili korupcija. Pravda i jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih”, kazao je Bernardić u pratnji koalicijskih partnera.

Ustvrdio je da su oni jedina i istinska snaga za promjene i novi početak.

U inventuri mandata aktualne Vlade rekao je da u Hrvatskoj danas preko milijun ljudi živi na rubu siromaštva, od čega su pola umirovljenici. Zdravstvo je opterećeno aferama i nagomilanim dugovima od 9,1 milijardi kuna.

U zadnjih pet godina u državi nije provedena nijedna ozbiljna reforma. Pokušaj s mirovinskom reformom je propao, obrazovna reforma ne postoji, a mandat HDZ-ove vlade pamtit ćemo po valu štrajkova i otporu cijele obrazovne zajednice, nabrajao je Bernardić.

Naveo je i prazna obećanja HDZ-ove vlade poput najave otkupa INA-e od Mađarske 2016., gašenje brodogradilišta Uljanik i rafinerije Sisak, javnu i državnu upravu nakrcanu HDZ-ovim uhljebima, katastrofalnu situaciju u pravosuđu, korupciju u svim porama društva i egzodus 150 tisuća radno sposobnih u inozemstvo.

Najavio je da će vlada Restart koalicije u prvom tjednu donijeti odluke o svim ključnim pitanjima koja su trebala biti riješena prije odlaska na izbore.

“Produljit ćemo mjeru za očuvanje radnih mjesta kroz Zakon o skraćenom radnom vremenu, donijet ćemo zakon o jednogodišnjem moratoriju na otplatu kredita, odluku o direktnom kreditiranju od strane državnih financijskih institucija malih i srednjih poduzetnike te set mjera za socijalno najugroženije građane kojih je više od milijun, a u hitnoj proceduri donijeti i Zakon o obnovi Zagreba”, naveo je prve poteze svoje vlade.

Među ključne prioritete koalicije koju vodi uvrstio je oporavak i ponovni rast gospodarstva, rast zaposlenosti, plaća i mirovina, beskompromisnu borbu protiv korupcije i klijentelizma na svim razinama vlasti, sveobuhvatnu digitalnu transformacija sustava, teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave te reformu zdravstvenog sustava s ciljem saniranja dugova i smanjenja listi čekanja.

“Krenut ćemo u reindustrijalizaciju zemlje, razvoj hrvatske poljoprivrede, smanjenje PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na deset posto te mijenjati gospodarsku strukturu i poticati inovativne, kreativne industrije, uz potporu strategiji tzv. zelene transformacije Hrvatske”, istaknuo je Bernardić, dodavši da će donijeti i Lex cannabis.

“Korupcija se poput metastaza zloćudne bolesti raširila tkivom hrvatskog društva. SDP na vlasti će ponovno uspostaviti porezni USKOK koji je ukinut za vrijeme ove HDZ-ove vlade. Donijet ćemo Zakon o porijeklu imovine jer je jasno da je u Hrvatskoj previše onih čija imovina ne odgovara njihovim primanjima i plaćenim porezima”, istaknuo je još jedan od prioriteta.

Naš je cilj, kazao je, povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak je poručio da njegova stranka nije tražila ništa osim da se odmah nakon izbora krene u realizaciju ovog programa. Istaknuo je nužnost donošenja Zakona o porijeklu imovine jer je, kazao je, riječ o poštenom zakonu koji će spriječiti da oni koji ne rade ništa ili primaju socijalnu pomoć imaju apartmane, vile i skupe automobile.

Kao najbolju prevenciju kaznenih djela u politici predlaže da svaka veća transakcija bude unaprijed odobrena od državnog odvjetnika jer će se time prevenirati izdaja države.

Čelnik HSU-a Silvano Hrelja u fokus stavlja rješavanje problema obiteljskih mirovina, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je da joj je prioritet obnova Zagreba, što mora biti državni projekt, kako bi se ispravila nepravda i sramotna pljuska koju su Zagrepčani dobili od premijera i gradonačelnika i ostavljeni na milost i nemilost.

Čelnik SNAGA-e Goran Aleksić kazao je da će pomoći građanima koje su banke opljačkale da dođu do svog novca. Omogućit ćemo im besplatan pristup sudovima i pravno savjetovanje, zabraniti ovrhe na nekretninu koja je opterećena hipotekom iz nepoštenog kredita i maksimalno smanjiti troškove ovrha za blokirane građane, najavio je.

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.