Beroš: Idemo u smjeru da testiramo sve štićenike i zaposlenike domova za starije

18.04.2020. 07:42:00

Hrvatska ide u smjeru da na koronavirus testira sve štićenike i zaposlenike domova za starije i nemoćne, ideja je da se testiraju najosjetljivije skupine, a za to su spremni određeni brzi serološki testovi, rekao je u petak ministar zdravstva Vili Beroš.

 Komentirajući najavu Austrije da će testirati sve štićenike domova za starije, Beroš je u petak za Dnevnik Nove TV kazao da i Hrvatska ide u tom smjeru.
"U Hrvatsku su već došli brzi serološki testovi. Za razliku od onih brzih koji mogu detektirati antigen, odnosno sam virus u nosu, koji su još promptniji i daju rezultate u istom trenutku, ovi serološki su pozitivni tek tri do pet - šest dana od ekspozicije samom virusu", rekao je.

Riječ je o testovima koji pokazuju prisutnost antitijela na virus, što dokazuje da je osoba bila ili je još uvijek zaražena. Brze testove koji detektiraju sam virus tek se očekuju u Hrvatskoj. 

Serološki testovi su validirani jučer u Klinici za infektivne bolesti i pokazali su se dobrima.

"Naša je ideja testirati najranjivije skupine, odnosno korisnike usluga u domovima za starije i djelatnike", dodao je ministar.

U domovima je veći rizik od zaraze nego u obiteljima, pojašnjava ministar, ali ako u obiteljima ima članova koji pohađaju školu, idu na posao, opet je veća izloženost mogućoj zarazi.
"Uputstva HZJZ-a su vrlo jasna i egzaktna i ako ih domovi poštuju mogli bi imati dobre rezultate", zaključuje ministar Beroš.

Na pitanje može li već idući vikend doći do popuštanja mjera, ukoliko bude pad novozaraženih nekoliko dana za redom, ministar zdravstva je rekao kako bi volio da se to obistini. 
"Ukoliko se ovakav trend nastavi svakako ćemo razmisliti o popuštanju mjera, pogotovo u županijama gdje je situacija zadovoljavajuća", rekao je Beroš.

Ipak, nije htio precizirati koje bi mjere mogle biti prve ukinute. "Kad za to dođe vrijeme sve ćemo obznaniti. Bitno je samo da se trudimo održati ovu epidemiološku situaciju, a onda ćemo popuštati mjere na vrlo razuman i promišljen način prvenstveno da bismo podigli ekonomski stupanj u državi", rekao je Beroš. 

(Hina) xdtic ysp

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.