Beroš: Obiteljski liječnici moraju zvati sve pacijente iznad 65 godina koji nisu cijepljeni

29.10.2021. 15:42:00

Stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o aktualnoj situaciji s koronavirusom. 

Brojke proteklih dana rapidno rastu, a danas je zabilježeno 4.392 nova slučaja koronavirusa dok je 26 osoba preminulo. 1.311 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent, 32 više nego jučer. Među preminulima, 20 je bilo necijepljeno. Od 6 cijepljenih je 5 cijepljeno s dvije doze, a jedna osoba s jednom dozom, izviješteno je na konferenciji. 

– Prije tjedan dana imali smo 3258 novooboljelih, tjedan prije toga 1758. U prvih pet dana ovoga tjedna imali smo 17157 novooboljelih, u ovom tjednu bilježimo povećanje od 48,8 posto što se tiče novooboljelih – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

– Hrvatska je na 21. mjestu u EU po stopi smrtnosti sa stopom od 2257,7. Udio pozitivnih slučajeva u ukupno testiranim je 36 posto, za zadnjih sedam dana 32 posto – dodao je.

– Ohrabrujuće je da broj cijepljenja raste, jučer je cijepljeno vie od 13 tisuća naših sugrađana. U odnosu na prethodni četvrtak radi se o porastu od 34,5 posto. U odnosu na četvrtak prije dva tjedna radi se o porastu od 51,8 posto. Od 13.292 doze, gotovo 6.000 doza odnosi se na prve doze što je također porast. U tijeku smo priprema bolničkog sustava odgovoru na ovu krizu. Brojevi rastu i kao uvijek dosad nastojimo odgovoriti na isto – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je također rekao da se ne razmišlja o obveznom cijepljenju, ali hoće li to biti aktualno će se tek vidjeti. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je otkrio da se razmišlja o širenju covid potvrda jer se mora doći do toga da “stanovništvo shvati da je ovo situacija koje se nećemo tako brzo riješiti” i zbog toga što će se teško napraviti veliki iskoraci ukoliko “građani ne prihvaćaju znanstvenu činjenicu”.

– Naš apsolutni prioritet i cilj je zaštititi osobe preko 65 godina. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 godina nije cijepljeno. U onima koji su stariji od 65 godina, a takvih je 853 tisuće, njih 31,3 posto nije cijepljeno. Porastom životne dobi, imunitet slabi. To su najizloženije osobe pogotovo ako imaju neke druge bolesti. Od osnovnog značaja je doći do tih bolesnika i potaknuti ih na cijepljenje. Doktori obiteljske medicine su obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente iznad 65 godina koji nisu cijepljeni. Moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Ako ne uspiju, u daljnjem roku od 30 dana, bilo putem patronažne službe ili kućnim posjetima moraju obavijestiti naše starije sugrađane o činjenici cijepljenja i da to spašava živote. Sve slabije pokretne moraju cijepiti u njihovim domovima. Sve ovo radimo u kontekstu zajedničkih napora da našim stanovnicima osiguramo zdravlje i spasimo one koje spasiti možemo. Apeliramo starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama i da se jave na pozive obiteljskih liječnika. Cijepljenje spašava živote, mi im to moramo omogućiti – rekao je Beroš. 

Markotić: ‘Možemo umjesto korona tulum imati cijepljenje tulum’

– Preksinoć u mom dežurstvu smo imali preko 240 pregledanih, preko 120 upala pluća. Naši rendgeni rade punom parom, svaki drugi je imao upalu pluća. U jutarnjim satima smo imali situaciju da županijska hitna ima pozitivnu osobu od preko 180 kilograma, nakon toga zovu da u našoj prijemnoj ambulanti imamo trudnicu koja je u teškom stanju. Ona je tijekom noći završila na respiratoru, dijete je dobro. To su situacije koje možemo izbjeći, izbjegli smo koronaparty u prvom valu, sad smo ne pred partijem nego tulumom. Možemo umjesto korona tulum imati cijepljenje tulum kao što smo jučer vidjeti na velesajmu – ustvrdila je dr. Markotić i kazala kako je u Europskoj uniji 63 posto cijepljenih s čime nisu zadovoljni.

– Sve žene koje planiraju trudnoću trebale bi se cijepiti prije nego što ostvare trudnoću. Sad u klinici imamo tri rodilje koje su u dosta teškom stanju, jedno dijete je teško bolesno. Što se tiče cijepljenja trudnica, ono zasad nije odobreno. Žene kad su u trudnoći se ne mogu cijepiti. Neke su se neznajući da su trudne cijepile, nije zabilježeno da je bilo kakvih nuspojava. Nema preporuka da se trudnice cijepe, to je dosta osjetljiva populacija. Nakon što rode i dok doje mogu se cijepiti odmah. Ne tijekom trudnoće, prije da, poslije da – kazala je dr. Markotić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: SV/Foto: Daniel Kasap/dk

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.