Beroš: Popisi čekanja povećali su se za 10 posto, ponovno aktivirali 60 posto bolničkog sustava

09.06.2020. 16:15:00

Ministar zdravstva Vili Beros izjavio je u utorak da su liste čekanja za vrijeme koronavirusne krize porasle za 10 posto, ali da je do sada ponovno aktivirano 60 posto bolničkog sustava, što je zadovoljavajući trend.

"Popise čekanja problem je od prije. Koronavirusna kriza poremetila je redoviti sustav zdravstvene zaštite, a liste čekanja povećane su za oko 10 posto", rekao je Beros nakon predstavljanja izbornog programa HDZ-a u sjedištu stranke.

Ponovio je da se zdravstveni sustav vraća u normalu nakon mjera reaktivacije, rekavši da se 60 posto bolničkog sustava ponovno aktivira, a postignuto je preko 82 posto specijalističko-konsultativnih pregleda.

"To je zadovoljavajući trend, ali kako bismo se prilagodili novonastaloj situaciji, već smo rekli da radimo u dvije smjene, da se neki testovi i postupci odvijaju i vikendom", naglasio je ministar zdravstva. 

Na pitanje kako se planiraju realizirati planovi iz izbornog programa, poput modernizacije zdravstva, revitalizacije Zavoda za imunologiju i izgradnje Nacionalne dječje bolnice, s toliko dugova u zdravstvu, Beros je priznao da je točno da postoje veliki dugovi.

"Međutim, u prethodnom mandatu u zdravstvo je uloženo 2,9 milijardi iz državnog proračuna, ali i međunarodnih institucija", rekao je, dodavši da na domaćem tržištu postoje institucionalni ulagači koji su spremni uložiti u zdravstveni sustav.

Upitan hoće li ministar zdravlja ostati u novoj vladi, Beros je odgovorio da će se to vidjeti nakon izbora. "Ovisi o izbornom uspjehu u koji vjerujem. Želio bih nastaviti raditi na poboljšanju hrvatskog zdravstvenog sustava", rekao je.

(Hina) xdgru / xmpuk ymd

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.