BEROŠA čeka na još jednu krizu: 'Sustav primarne zdravstvene zaštite se urušava'

12.08.2020. 09:28:00

Liječnici primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj u prosjeku su u pedesetima , neki od njih već rano odlaze u mirovinu, a oko 160 njih koji trenutno rade imaju preko 65 godina i mogu kirurgiju zatvoriti 'sutra', prenosi Večernji list .

Nema dovoljno mladih stručnjaka koji bi trebali popuniti jaz, upozorava Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Stoga su tražili od Koordinacije da se sastane s ministricom zdravlja Vilijom Beroš, kojoj će, očito, pitanje primarne zdravstvene zaštite biti vruća tema ove jeseni.

Osim toga, postoje problemi u primarnoj ginekologiji i pedijatriji. Prema riječima predsjednice KOHOM-a Vikice Krolo , prosječna dob liječnika je pedijatra 54 i 55 godina, a 30 posto ginekologa i čak 38 posto primarnih pedijatara starijih od 60 godina.

Urušavamo se jer nismo reagirali na vrijeme. Izmjenama i dopunama Zakona željeli smo privući mlade liječnike, a vi ih ne možete privući plaćom zdravstvenog doma. Bili smo relativno sposobni raditi s privatnim operacijama, ali ni to nije zaživjelo, a to je problem s kojim će se suočiti svaki budući ministar ”, rekao je dr. Sc. Krolo za Večernji list .

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: DR/Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.