Biciklijada u spomen na humanizam i mirotvorstvo dr. Šretera

17.08.2019. 17:00:12

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja RH danas je održana rekreativna maratonska biciklijada „Dr. Ivan Šreter“, koja nosi ime upravo u čast ovog hrvatskog liječnika i humaniste, ravnatelja bolnice u Lipiku, kojeg je srbočetnički agresor nasilno odveo u kolovozu 1991. i mučki ubio. Biciklijada je krenula u 6 sati s trga Sv. Jurja u Đurđevcu, a zatim je preko Pitomače, Virovitice, Grubišnog Polja, Velikih Zdenaca i Daruvara stigla do Pakraca i Lipika. Među biciklistima koji su stigli u Lipik bio je i naš Blaško Skender koji je nedavno odvezao i ultramaraton dug 1.050 km od Vukovara do Dubrovnika, a kojeg smo svakodnevno pratili na našem portalu u putopisu nazvanom „S Blaškom biciklom od Vukovara do Dubrovnika“. U dvorištu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, bicikliste je dočekao lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, zajedno s liječnicima i djelatnicima lipičke Specijalne bolnice. Tom je prilikom iskazana počast dr. Ivanu Šreteru, predratnom ravnatelju lipičke bolnice, čija se spomen ploča nalazi u njezinu predvorju.

Inicijativa za postavljanje biste dr. Šretera u Lipiku

Dogradonačelnik Katunar je istaknuo na važnost sjećanja i čuvanja uspomene na dr. Šretera koji je bio mirotvorac, ali i ugledni liječnik, za čije posmrtne ostatke ni danas ne znamo gdje se nalaze. On je ovom prigodom naglasio da će kao predsjednik bolničkog Upravnog vijeća pokrenuti inicijativu za postavljanje biste dr. Šretera u krugu lipičke bolnice.

dr. Ivan Šreter

O dr. Šreteru je govorila i prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar, kao i dr. Anđelka Gajšak Špančić, koja je dr. Šretera, među danas nazočnima, vjerojatno i najduže poznavala. Ona je, između ostalog, naglasila da je dr. Šreter najviši državni dužnosnik ubijen u Domovinskom ratu, a saznali smo i da je ona autorica fotografije dr. Šretera koja se nalazi u bolničkom predvorju. Naime, fotografija je uslikana na Markovom trgu tijekom održavanja jedne od saborskih sjednica u lipnju 1991. godine, dakle u trenucima stvaranja naše države, koju je dr. Šreter toliko volio.

Ni danas ne znamo gdje se nalaze posmrtni ostaci dr. Šretera

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH Dražen Šemovčan Šeki, koja je i organizirala ovu biciklijadu, naglasio je kako je ona organizirana da bi se podsjetile državne institucije kako ni danas ne znamo gdje se nalaze posmrtni ostaci dr. Ivana Šretera koji je zaslužio da bude dostojno sahranjen da bismo mu se mogli pokloniti i izraziti zahvalnost za sve ono što je učinio, ne samo za Zapadnu Slavoniju, nego i za cijelu Hrvatsku. Lampioni su položeni i kod spomenika braniteljima Lipika i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a zatim su se biciklisti uputili prema Pakracu gdje su se poklonili kod biste dr. Ivana Šretera koja se nalazi na platou između Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. FOTOGALERIJA Matija Kulhavi / compas.com.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.