BIO JE VISOKO OBRAZOVAN I U ZRELIM GODINAMA: Grof je točno znao s kojim ciljem ratuje u Vukovaru

29.09.2021. 17:41:00

Na današnji dan rođen je dragovoljac HOS-a Mladen Amstrong – Grof.

Za razliku od mahom 20-godišnjaka koji su u ovim danima 1991. stigli u Vukovar, Grof se obrani Hrvatske priključio u kasnim tridesetim godinama i sa fakultetskom diplomom u rukama, Znatno stariji i zreliji od drugih, ovaj visoko obrazovani čovjek za života je bio predsjednik velikogoričkog HSP-a, a imao je i obitelj.

“Znam da je imao završen fakultet i da je mogao biti u nekom stožeru, ali jednostavno bio je tu sa nama… U Vukovaru, na prvoj crti, Sajmište… Bio je u paklu i toga dana”, ispričao je njegov suborac Viktorin Jurić – Paša opisujući 28. listopada 1991., dan Grofove pogibije. 

Kobni geler u vrat

“Granate, granate i po tko zna koji put proklete granate, snajperi, tenkovi, meci. Sve mi je teže prisjećati se ovakvih stvari. Grofa pogađa geler u donji dio vrata… Velika rana ispod šljema i ramena, brza smrt i na kraju… Odlazi tijelo pokojnog Grofa, a s njim odlazi i dio nas”, emotivno je kazao Paša.

“Grof je ostavio obitelj i sve političke aktivnosti te preuzeo stvar u svoje ruke. Kao član HSP-a, u svojem je ratovanju bio uvjerljiv. Sada, godinama nakon njegove smrti, polako shvaćam da je on bio jedan od rijetkih koji je u rat otišao kao čvrsti pravaš i za razliku od mlađih branitelja duboko vjerovao u ono što radi. Njegovom veličinom smatram i to što je, s obzirom na to da je od ostalih bio stariji, bio i svjesniji mogućnosti da lako može izgubiti život. Ipak, to ga nije pokolebalo…”,  kazao je svojedobno od umirovljenog pukovnika HV-a, pripadnika HOS-a, vukovarske 204. brigade i 5. gardijske brigade sokolovi, Damira Radnića.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: Damir Radnić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.