Bitka za "Trokut"

29.10.2021. 15:52:00

"Trokut" je ime nekadašnjeg motela smještenog na pola puta između Novske i Lipika, oko kojega se, u vrijeme Domovinskog rata, ranih devedesetih, zbog njegova strateškog položaja, vodio krvavi boj između hrvatskih i srpskih snaga. Postrojbe Hrvatske vojske uspjele su zaustaviti napad jedinica 5. banjalučkog korpusa JNA prema Novskoj i stvoriti preduvjete za pripremu napadne operacije pod tajnim nazivom Orkan '91.
Operacija je započela 29. listopada u zoru, no, nije se odvijala kako je bilo planirano i tog su dana svoje živote za obranu domovine položila 24 pripadnika Hrvatske vojske, a više od 80 hrvatskih vojnika bilo je ranjeno. Poginula su i petorica Samoboraca, pripadnika 151. samoborske brigade: Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić i Rajko Turk. U spomen na sva ta tragična događanja i ove se godine na Trokutu komemorira za poginule hrvatske ratnike.
Udruga branitelja 151. samoborske brigade za učenike osnovnih i srednjih škola Samobora i Svete Nedelje danas je, u četvrtak, 28. listopada, na Trokutu organizirala edukaciju na temu "Domovinski rat" pod motom "Da se ne zaboravi". Na satu povijesti na terenu učenici će se upoznati s borbenim operacijama akcije "Orkan 91".
Sutra, u petak, 29. listopada, na istom mjestu, s početkom u 11 sati, održat će se uobičajeni komemorativni skup, ove godine u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz prigodne govore, na spomen stećke s imenima svih poginulih hrvatskih ratnika u toj vojno-redarstvenoj akciji bit će položeni vijenci i upaljene svijeće.

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Dubravko Šlat/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.