Bivši general JNA dobio 9 godina zatvora zbog miniranja brane Peruća

23.11.2018. 15:24:58

Borislav Đukić, nekadašnji general JNA, osuđen je u petak pred splitskim Županijskim sudom zbog ratnog zločina. Bivši zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa, 70-godišnji Đukić osuđen je na devet godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima, piše 24sata. On je nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane Peruća s 30 tona eksploziva, što je prouzročilo direktnu štetu od 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju potrošeno još 10 milijuna njemačkih maraka. Unatoč strahovitom napadu, brana je izdržala naporima radnika HEP-a, a u slučaju pucanja brane 50 tisuća ljudi bilo bi u opasnosti. Tužiteljstvo je protiv njega podiglo još jednu optužnicu zbog ratnog zločina, a tereti ga se da je kao zapovjedni kadar uz još četiri pukovnika i jednog potpukovnika JNA, od kolovoza 1991. do Oluje izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na šibenskom području. Znali su i da vojnici sustavno ubijaju, zlostavljaju i muče stanovništvo hrvatske nacionalnosti, siluju žene, pale kuće i crkve, a svojim ponašanjem i nereagiranjem omogućili su ubijanje 118 civila. Inače, Đukić je uhićen 2015. godine u Crnoj Gori nakon čega je izručen Hrvatskoj.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.