Bivši načelnik optužen za krađu novca i zlata iz MUP-a vratio se na posao

17.05.2017. 09:30:35

I TO JE MOGUĆE Optužen je da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao 290.000 eura, 640.000 kuna te više od dva kilograma zlata. "Bok, dečki, evo me na poslu, rekao je u ponedjeljak policajcima Željko Dolački, donedavno suspendirani voditelj Odjela organiziranoga kriminaliteta PU zagrebačke, optužen da je lani iz policijskog sefa ukrao više od 2 kg zlata, 286.000 eura i 630.000 kuna, piše 24 sata. Kolege su bile poprilično zbunjene i nije im bilo jasno jer je nedavno, presudom Disciplinskog suda MUP-a, Dolački dobio otkaz. No ta je odluka nepravomoćna, a odluka kojom je, za drugi propust u drugom disciplinskom postupku, kažnjen uzimanjem dijela plaće te povratkom na posao postala je pravomoćna. Nedugo nakon što je 3. travnja 2016. zamijećeno da je iz sefa krim policije u Heinzelovoj nestalo zlato i novac, MUP je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega. Teretili su ga da kao voditelj Službe organiziranoga kriminaliteta PUZ-a nije organizirao vođenje upisnika privremeno oduzetih predmeta te je bio udaljen iz službe do okončanja disciplinskog postupka. Nepravomoćno je bio kažnjen s uzimanjem 10 posto od plaće tri mjeseca te povratkom na posao. No, Dolački se žalio na presudu, kao i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je smatrao da je kazna Disciplinskog suda MUP-a preblaga i da bi Dolački, zbog svoje funkcije, trebao poslužiti kao primjer kolegama. Obje žalbe nedavno su odbijene. U međuvremenu je u drugom disciplinskom postupku MUP Dolačkom dao otkaz. "Prvostupanjski disciplinski sud je 11. travnja objavio rješenje u predmetu policijskog službenika Željka Dolačkog te je istome zbog zlouporabe položaja u službi ili izvan službe, prekoračenja ovlasti u službi te nedoličnog ponašanja u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije, izrečena disciplinska kazna prestanka državne službe", odgovorili su u travnju u MUP-u. Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa Dolačkog, kaže kako u ovom postupku nije doneseno rješenje kojim se Dolački udaljuje iz službe do pravomoćnosti postupka, pa nema zapreke da se njegov klijent vrati na svoj posao. "Trenutačno se čeka izvršnost rješenja, nakon čega će se odlučiti o radnopravnom statusu g. Željka Dolačkog", odgovorili su u MUP-u, piše 24 sata Protiv Dolačkog je u tijeku i kazneni postupak na Županijskom sudu u Zagrebu. Optužen je da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. "iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao" 290.000 eura, 640.000 kuna te više od dva kilograma zlata.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.