Bivši predsjednik Argentine zbog krijumčarenja oružja Hrvatskoj mora u zatvor

13.06.2013. 23:36:58

Carlos Menem (82) bio je predsjednik Argentine od 1989. do 1999. godine. Nakon silaska s vlasti optužen je za kršenje embarga na prodaju oružja Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Danas mu je izrečena kazna od 7 godina zatvora. Bivšem argentinskom predsjedniku Carlosu Menemu i aktualnom senatoru, koji je od 1989. do 1999. bio na vlasti u toj zemlji i koji je 8. ožujka osuđen zbog krijumčarenja oružja namijenjenog Ekvadoru i Hrvatskoj, u četvrtak je izrečena sedmogodišnja zatvorska kazna. Menem (82) nije prisustvovao izricanju kazne iz zdravstvenih razloga. Izricanju kazne nije nazočio ni njegov suoptuženik i bivši ministar obrane Oscar Camilion, koji je osuđen na petogodišnju kaznu zatvora. >> Bivši argentinski predsjednik oslobođen krivnje za prodaju oružja Hrvatskoj Sud u Buenos Airesu odredio je da se kazna provede te je zatražio da se pokrene proces ukidanja njegova parlamentarnog imuniteta. Bivšega predsjednika optužnica je teretila za tajnu isporuku oružja vrijednog najmanje 76 milijuna današnjih eura između 1991. i 1995. Hrvatskoj i Ekvadoru. Službeni Buenos Aires na taj je način prekršio embargo Ujedinjenih naroda na prodaju oružja uveden tijekom rata na području bivše Jugoslavije. Riječ je o ukupno šest tona vojne opreme - oružja, pušaka, topova, protutenkovskih raketa i streljiva - koja je službeno bila namijenjena Panami i Venezueli. Carlos Menem je 2001. zbog spomenute afere proveo pet mjeseci u pritvoru, nakon čega je oslobođen u skladu s odlukom Vrhovnoga suda. Pušten je 13. rujna 2011., unatoč tomu što je državno tužiteljstvo tražilo osmogodišnju zatvorsku kaznu. Državni tužitelj tada je uložio žalbu koju je Žalbeni sud usvojio. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.