BIVŠI PRIPADNIK HV-A GODINU DANA NEDUŽAN ČAMIO U ĆELIJI

11.06.2015. 10:40:06

BIVŠI PRIPADNIK HV-A GODINU DANA NEDUŽAN ČAMIO U ĆELIJI 'Sve smo morali rasprodati, a sad će mi država platiti 332.500 kuna!'

Pušten je nakon što je sutkinja zaključila kako nijedan od dokaza koji je prezentirao sisački državni odvjetnik

Stanislavu Gavronu Republika Hrvatska mora isplatiti 332.500 kuna odštete zbog zadržavanja u pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin, koji mu kasnije nisu na sudu uspjeli dokazati. Osim glavnice, na taj će mu iznos morati isplatiti i kamate koje teku od 2010. godine te nadoknaditi sudske troškove u iznosu od 46.150 kuna. Odlučio je tako Općinski sud u Karlovcu, a sve zbog poslovne štete koju je pretrpio na farmi svinja u razdoblju dok nije bio na slobodi. Nije bilo dokaza Gavron u svojoj tužbi navodi da se protiv njega i njegova kolege Ivana Hubelića pred Županijskim sudom u Sisku vodio postupak u kojemu su bili optuženi da su, kao pripadnici HV-a, u mjestu Poli u travnju 1992. godine likvidirali nepoznatog civila. Uhićen je 11 godina kasnije te je u lipnju 2003. godine i pritvoren, a iza rešetaka ostao je točno godinu dana. Pušten je nakon što je sutkinja zaključila kako nijedan od dokaza koji je prezentirao sisački državni odvjetnik Stipe Vrdoljak nije dovoljan za osuđujuću presudu. Osim toga, nijedan od petorice saslušanih vojnika, koji su bili očevici događaja, nisu potvrdili da su zločin počinili Gavron i Hubelić. Prije pritvaranja tadašnji osumnjičenik Stanislav Gavron sa suprugom Mirom Šokčić bavio se uzgojem svinja i odojaka na imanju u Širokoj Rijeci u Karlovačkoj županiji. Imao je rasplodne krmače, odojke, poljoprivredne strojeve i drugu mehanizaciju. Trudna supruga Supruga mu je u tom trenutku bila trudna sedam i pol mjeseci, a imala je i četvero malodobne djece te se nije više mogla brinuti o farmi. Bila je prinuđena rasprodati svu mehanizaciju te 15 krmača i 150 odojaka, i to za ukupno 332.500 kuna - ispod cijene. U odgovoru na tužbu Tužiteljstvo je tvrdilo da Gavron nije ničim dokazao da mu je doista nastala materijalna šteta u iznosima koje je naveo u odštetnom zahtjevu, međutim, demantiralo ih je gospodarsko vještačenje, kao i brojni svjedoci, susjedi i veterinarski stručnjaci, čije je iskaze sud prihvatio. - Tužiteljeva supruga rasprodala je domaće životinje i mehanizaciju po cijeni znatno nižoj od stvarne, s obzirom na to da je njezin suprug pritvoren, a kako je bila u visokom stupnju trudnoće, nije se mogla sama nastaviti baviti poljoprivrednom proizvodnjom i brinuti o imanju, jer se morala brinuti i prehranjivati malodobnu djecu - zaključio je karlovački Općinski sud. Utvrđeno je tako da je za 15 krmača dobila samo 15.000 kuna, a vrijedile su dvostruko više, 150 odojaka prodano je za 30.000 kuna, a vrijedili su 75.000 kuna, nerast im je donio 2000 kuna, a vrijedio je 7000. Traktor i priključci Radi prodaje traktora IMT 560, dvoosovinske prikolice, pluga, tanjurače, brane, šprice, kose i rasipača gnojiva ostvarili su manju cijenu od realne za 79.500 kuna. Njegova supruga prodavala je redom i ostale strojeve pa je tako kombinirku prodala za 80.000 kuna manje od tržišne cijene te još jedan traktor 39.000 kuna jeftinije. Tako se ukupna svota i popela na više od 330.000 kuna.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.