Bivši šef SOA-e: ‘Policija mora ispitati sve prijetnje, to radi svaka najnormalnija država’

24.06.2017. 17:35:34

DRAGAN LOZANČIĆ Lozančić je opisao kako gleda na uhićenja zbog pisanja na Facebooku vezano uz slučajeve Košića i premijera U Zagrebu je održan međunarodni simpozij o ulozi Foreign Press Bureaua (FPB) i Hrvatskog informativnog centra (HIC) u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, a bivši zaposlenik FPB-a i bivši šef SOA-e Dragan Lozančić u razgovoru za N1 televiziju osvrnuo se i na uhićenja koja su se zaredala zbog pisanja prijetnji na društvenim mrežama i njihovu ozbiljnost. Na pitanje kako gleda na uhićenja zbog pisanja na Facebooku vezano uz slučajeve Košića i premijera, Lozančić je rekao da je to stvar policije. “Živimo u novom svijetu, danas se društvene mreže jako često koriste da bi se prenijele neke poruke i mislim da je najnormalnije da policija svaku prijetnju, kakva god bila, je li riječ o običnom građaninu ili premijeru, mora ispitati i vidjeti o čemu se tu radi i mislim da tu svaka najnormalnija država mora imati nekakav stav”, pojasnio je Lozančić svoj stav. Naveo je i nekoliko ciljeva održane konferencije: “Prvi je cilj da se ovo nekako dokumentira, da se ispriča lijepa hrvatska priča i da hrvatski građani imaju priliku vidjeti što se tu zbivalo tijekom rata i na koji način, kako se odnosilo prema stranim novinarima, a cilj je bio i da se ljudima koji su tu volontirali, njih 100-injak, koji su i riskirali svoj život, vodeći ih na teren, da dobiju nekakvo priznanje i satisfakciju. Također, cilj je bio s obzirom na to da je prošlo već toliko godina i neki su ljudi preminuli od bolesti, a neki su umrli još i mladi u vrijeme rata, htjeli smo se još jednom okupiti da se vidimo i razgovaram o tome vremenu, koje je stvarno bilo posebno”, dodao je. O odnosu s press biroom, Lozančić je rekao: “Kao što ste mogli čuti, nismo bili profesionalci, bili smo vrlo mladi i imali smo vrlo jednostavan stav – priča nije u Zagrebu, priča je na terenu – i htjeli smo tim novinarima pomoći da razgovaraju s najobičnijim ljudima i da sami zaključe što se tu zbiva, tko, što radi i mislim da smo u tome uspjeli. Jako često smo išli na prvu crtu i vodili smo te novinare i to je za nas jedno posebno razdoblje.” U to doba, kaže, bio je šef tog centra. “Došao sam iz SAD, u to vrijeme sam studirao, prekinuo sam studij i došao sam tu, na neki način sam pomogao toj organizaciji, a press centar je organiziralo više ljudi. Nije tu postojao masterplan, moglo se čuti stvarno različitih anegdota i priča kako se sve to poklopilo nekako u to vrijeme”, zaključio je Lozančić za N1.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.