Blagoslovljena nova zvona na kapelici svetišta Gospe Ilačke

06.07.2015. 16:24:30

ILAČA – Uoči misnog slavlja, u subotu, blagoslovljena su zvona na kapelici u svetištu Gospe Ilačke, u koje se i toga dana slio veliki broj vjernika. Blagoslovio ih je nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić – Tri nova zvona stigla su iz ljevaonice u austrijskom Innsbrucku. Na kapelici u svetištu dosad nije bilo zvona, a ova su postavljena u godini kada obilježavamo 150. obljetnicu svetišta Gospe na Vodici u Ilači – rekao je ilački župnik i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Đakovac. Nakon blagoslova zvona, nadbiskup u miru Marin Srakić predvodio je i svetu misu, dok su tijekom mise zvona podignuta i na kraju misnog slavlja sva tri su zvonila. Svetište u Ilači već stoljeće i pol obilaze brojni hodočasnici, a tako je i u ovoj godini jubileja. Nedavno je izišla i knjižica “Pod skutom Gospe Ilačke” U povodu obljetnice svetišta, objavila je ovih dana Udruga “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika knjižicu “Pod skutom Gospe Ilačke”, koja će, kako navode, biti zanimljiva i djeci i odraslima, a istodobno i bogata informacijama kako bi i mladima i starijima bila i poučna. Spomenutu knjižicu je tovarnička udruga izdala nakon što je 2010. godine producirala višestruko nagrađivani dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka”, redatelja Branka Ištvančića. Akademik Stjepan Damjanović napisao je u predgovoru knjižice da su glavni likovi priče književnice Sonje Tomić o Gospi Ilačkoj “Marija Isusova Majka i studentica povijesti Marija, čijoj je majci Gospa pomogla i koju je krstio tovarnički župnik Ivan Burik ubijen u Domovinskom ratu”. Sonja Tomić, piše nadalje akademik Damjanović, “vješto prepleće stariju i noviju povijest, ovjerene događaje i ljudske snove, povijest od 2. travnja 1865. kada je mladi svinjar na sokaku primijetio čudnu i neočekivanu vodu, preko čudesnih događaja ozdravljenja po zagovoru Gospe Ilačke do Domovinskoga rata i izbjeglištva u kojem se izgubio križić koji je velečasni Burik stavio na vrat maloj Mariji i koji je našao budući Marijin suprug....” - I tako 150 godina. Voda života teče, Isusova majka je usmjerava onamo gdje treba nešto očistiti, gdje treba nekomu pomoći, odabire posebna mjesta koja postaju mjestima naših susreta i naše nade... S knjigom Sonje Tomić Ilača i sva marijanska svetišta, u domovini i izvan nje, značit će vam više i bolje ćete razumjeti te vjekovne procesije koje se slijevaju prema svetištima da bi srele Gospu i zamolile je zagovor kod Sina – naveo je u povodu izlaska knjižnice predsjednik tovarničke udruge, Antun Ivanković Sanja Butigan, Glas Slavonije

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.