Blamaža policijskog izvješća o postupanju prilikom javnog okupljanja u Kumrovcu

28.05.2019. 14:39:12

Povodom održanog javnog okupljanja "Dana mladosti" u Kumrovcu, dana 25. 05. 2019. godine od PU Krapinsko - zagorske dobili smo na naše traženje slijedeći odgovor: Poštovani, javno okupljanje održano 25. svibnja 2019. godine u Kumrovcu snimljeno je sa nekoliko kamera temeljem čl. 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima ( NN 76/09 i 92/14), te će se snimljeni materijali pregledati, a protupravnost ponašanja i počinjenje prekršaja utvrđivati će se u svakom pojedinom slučaju sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske. S poštovanjem, Policijska uprava krapinsko-zagorska A što smo mi to pitali: Poštovani, sukladno odredbama Zakona o informiranju i prava na pristup informacija, molimo Vas, da nam dostavite: - broj podnesenih prijava i broj počinitelja - koliko je oduzeto predmeta kojima su činjeni prekršaji Naime, i sami ste najavili: Policijska uprava krapinsko-zagorska obavještava javnost da će sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09 i 92/14), u sklopu osiguranja javnog okupljanja, snimati i fotografirati navedeno okupljanje. Posjetitelji i organizatori se pozivaju na poštivanje odredbi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Kako smo u medijima vidjeli, da se Vaše upozorenje, odnosno naredba nije ispoštovana, stoga molimo da nam dostavite tražene podatke. Slijedom odgovora, proizlazi da se na mjestu zbivanja nije postupalo, odnosno, nisu oduzimala sredstva izvršenja prekršaja, što opet govori da Zakon nije za sve jednak niti se jednako provodi. Da se ne bi možda duh partizana ili tovariša Tita probudio, sve je snimljeno kamerama. I  što sada? Hoće li se nakon pregleda snimki moći utvrditi svi prekršitelji i počinitelji Zakona, što ako su iz drugih zemalja, hoće li angažirati suradnju EUROPOL-a ili čak INTERPOL-a? Pa ne angažiraju se oni za prekršaje nego za teža kaznena djela. I prethodno održani radni sastanak policije s organizatorima oko isticanja raznih obilježja komunističkog režima i isticanja raznih zastava, očito je bilo samo bacanje pijeska u oči javnosti. Kako policija postupa s isticanjem povijesnih obilježja Republike Hrvatske, zastava, simbola HOS-a, ulaske u tuđe prostorije ....daljnje nabrajanje je suvišno, jer manje više o tome sve znate. I tako će se još neko vrijeme vrtjeti snimke javnog okupljanja u Kumrovcu, a ishod istog opet će ostati tajna za javnost. Neki dan objavili smo fotografije "Heroji Osijeka", koji su evidentirali samo dio derneka, pa što, policija koristi sve svoje metode da utvrdi prekršaj i počinitelja, a rizično je bilo postupanje na mjestu događaja. Hvala, PU Krapinsko - zagorskoj na iscrpnom odgovoru, možda se nakon pregleda snimki sjete obavijestiti uredništvo što su na kraju utvrdili.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.