Bleiburg pod snažnim mjerama sigurnosti: videonadzor, Kobre, helikopteri, protueksplozivni timovi ...

16.05.2019. 16:14:19

Angažiran je veći broj policajaca kako bi se spriječile moguće tenzije, provokacije i sukobi Ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu bit će pod dosad najjačim policijskim nadzorom. Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će manifestaciju. Uz temeljnu policiju iz cijele države, na sudionike će paziti austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici Ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske. Dio je to opsežnih i nikad temeljitijih priprema za subotnju komemoraciju, o čemu je govorio Rainer Dionisio iz koruške policije: ''Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjerski događaj, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, situacija se pravno promijenila i manifestacija ulazi pod mjere Zakona o javnom okupljanju''. Ove godine očekuju 15.000 ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Porast broja sudionika, jer lani ih je bilo 10.000, razlog je angažmana većeg broja policajaca. No svrha policijske nazočnosti je i u sprječavanju mogućih tenzija, provokacija i sukoba. ''Ukupno će 450 pripadnika snaga reda kontrolirati manifestaciju: dolazi 10 policijskih vodova iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Prema potrebi intervenirat će pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pod videonadzorom'', samo su neki od detalja koje je iznio Dionisio. Ovogodišnja je policijska akcija planirana na temelju iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D” – situacija će se prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje. ''Bude li potrebno, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju'', upozorava Dionisio.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.