BLIŽI SE RASPLET IZBORA: Uskoro se zatvaraju birališta, glasovalo manje birača no prije dva tjedna

30.05.2021. 18:46:00

U nedjelju od 7 sati otvorena su sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, njih 5496. Neki građani i kandidati za župane i gradonačelnike već su obavili svoju građansku dužnost.

Birališta se zatvaraju u 19 sati.

Državno povjerenstvo (DIP) objavilo je nove podatke o izlaznosti birača.

Izlaznost do 11:30

Državno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o izlaznosti birača.

Do 11,30 sati u Hrvatskoj je na birališta izašlo ukupno 432 tisuće birača što je izlaznost od 14,09 posto. To je vidno manje nego u prvom krugu lokalnih izbora. Tada je izlaznost iznosila 15,47 posto.  Najbolja županija po izlaznosti birača u prvom krugu je bila Ličko-senjska, a najlošija Osječko-baranjska županija.

U top tri liste županija je sada sa 21,25 posto izlaznosti Ličko-senjska te Krapinsko-zagorska županija sa 18,47 posto te Grad Zagreb sa 17,04 posto izlaznosti.

Sa 10,99 posto izlaznosti najgora je Zagrebačka županija.

U top tri grada su Gospić, Sisak i Varaždin, a najlošiji su Velika Gorica, Koprivnica i Osijek.

Birališta se zatvaraju u 19 sati

Birališta se zatvaraju u 19 sati. Ujedno time prestaje dvodnevna izborna šutnja za čije su kršenje propisane kazne od tri tisuće kuna, primjerice za građane, do pola milijuna kuna za političku stranku koja to učini.

DIP će u 20 sati objaviti prve izborne rezultate. Očekuje se kako će do 22 sata biti poznati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

Govoreći o dosadašnjem tijeku glasanja, Slaven Hojski iz DIP-a rekao je da nema nikakvih dojava o problemima na biračkim mjestima. Ipak je upozorio na kršenje izborne šutnje.

“Danas se neki portali ponašaju kao da nije izborna šutnja, ne znam što tu nije jasno. Portali su objavili da su kandidati izašli na izbore i njihove fotografije, i to je u redu, ali tu treba sve stati. Naime, neki su portali objavili izjave kandidata, a kazne su vrlo visoke. Molim portale da još jednom razmisle. Stvarno su kazne visoke, ne znam kako je nekome palo na pamet da tako široko ide na izborni dan”, rekao je za N1.

 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Sanja Plješa/ Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.