'Blokirani' prozvali vlast zbog katastrofe: dug građana premašio dug gospodarstva

02.01.2015. 15:11:14

Nakon što je Financijska agencija (Fina) u srijedu objavila da je dug blokiranih građana prvi put premašio dug blokiranih poslovnih subjekata, udruga "Blokirani" prozvala je vlast da je kriva za tu "katastrofu". "Dogodila se katastrofa, dogodilo se ono što mjesecima najavljujemo", ističe udruga "Blokirani". Dug građana premašio je dug hrvatskoga gospodarstva, i to je "zadnji čavao u lijes hrvatske tržišne ekonomije", upozorava ta udruga, koja smatra da je za to odgovorna vlast jer je Ovršnim zakonom, kako navodi, uz blokade građana, "legalizirano i kamatarenje koje je za račun manjine upropastilo većinu". Podatci Fine pokazuju da broj blokiranih građana i iznos njihova duga nastavlja rasti - krajem studenoga u blokadi je bilo 320.920 građana, a njihov je dug premašio 30 milijarda kuna i prvi put dug blokiranih poslovnih subjekata. Blokirani su građani dugovali 30,14 milijarda kuna, a neizvršene osnove za plaćanja više od 52 tisuće poslovnih subjekata bile su 29,86 milijarda kuna. Dok je broj blokiranih poslovnih subjekata i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje u studenome pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, blokade građana i dalje rastu. Za tu katastrofu i posljedice izravno je odgovorna vlast, koja je Ovršni zakon držala na snazi, ističe se u priopćenju udruge "Blokirani", koje je potpisala predsjednica Miriam Kervatin. Dodaje se da je Ovršnim zakonom, naime, uz blokade građana, "legalizirano i kamatarenje koje je za račun manjine upropastilo većinu". Također se ističe kako su kao udruga blokiranih građana časno odradili ulogu korektiva vlasti, izvršne, političke i sudske, i mjesecima upozoravali kako se ne smije dopustiti da se to dogodi. "No, ... nisu nas slušali premda je bilo jasno što slijedi. Odgovornost je na vlastima", ističe u priopćenju za javnost udruga "Blokirani". Ocjenjujući da je "hrvatska tržišna ekonomija danas i službeno mrtva", udruga "Blokirani" na kraju poručuje: "Neka nam Bog pomogne ili barem neka Ustavni sud stavi Ovršni zakon odmah izvan snage." Hina Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.