Boca maslinova ulja poslije 1. srpnja bit će najviše 40 kuna

26.05.2013. 18:37:31

Neki maslinari pola litre naplaćuju 90 pa i više kuna, što nije nikakav problem za onoga tko ima kupca i konkurentan je na tržištu.

Skandalozni prijedlog bruxelleskih birokrata kojim bi se od iduće godine u Europskoj uniji, pa tako i u hrvatskim restoranima i konobama, maslinovo ulje moglo posluživati samo iz tvornički punjenih bočica, nije poživio ni tjedan dana. No to bi Hrvatima bio još najmanji problem u odnosu na ono što skupu, a nedostatnu hrvatsku proizvodnju maslinova ulja i nesređeno tržište, na kojemu veliki dio završava “na crno”, čeka nakon ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja. Po stablu samo dvije litre Nakon što je prijedlog o jednokratnim etiketiranim bočicama, koji je njemački Süddeutsche Zeitung nazvao čudnijim i od legendarne uredbe o zakrivljenosti krastavaca, izazvao masovno zgražanje i ismijavanje Europske komisije i propao – činjenica je da zatvorene ili otvorene bočice hrvatskih ugostitelja (naravno, ne svih!) čine samo manji dio “sivoga” tržišta u nas. A ono, prema riječima Vinka Milata, nekadašnjeg savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede, godinama čini više od 50 posto hrvatske proizvodnje, a možda i puno više, zna li se da se mjerodavni u nas ne slažu ni kad je riječ o broju stabala ni o proizvedenim litrama. Posljednjih godina Hrvatska gospodarska komora, Državni zavod za statistiku i Ministarstvo poljoprivrede usuglasili su brojku od 6 milijuna stabala i 6 milijuna proizvedenih litara. No, Milat kaže da je po stablu sasvim realna proizvodnja od 1,5 litre do dvije u odnosu na europski prosjek od četiri litre, što popravlja i mizeran hrvatski prosjek od dvije litre po glavi stanovnika. Ima maslinara koji tvrde kako u najboljim godinama proizvedemo i 17,5 milijuna litara, no i uz poticaje resornog ministarstva od 10 kuna po svakoj prerađenoj litri ekstra djevičanskog mnogi procjenjuju da im se prodaja “na crno”, koju pravdaju i osobnom potrošnjom, više isplati od neredovitih poticaja države i kašnjenja uljara u plaćanju. – Litra “na crno” dostiže cijenu od 60 do 100 kuna ovisno o sezoni. Još kad bi bilo pravo, domaće i ekstra djevičansko, kako ga hvale – kaže Milat. S obzirom na to da maslinovo ulje iz uvoza, koje ne mora biti ni lošije kvalitete, u Hrvatsku stiže po cijeni od 2,5 do 5 eura, mnogi miješaju domaće i uvozno – neki čak i s biljnim ili suncokretovim uljem! – što je teško dokazati jer nema dovoljno kontrola ili se kontrolira samo neznatan dio neujednačene ponude proizvođača. No da je uvoznog sve više, svjedoči i gotovo udvostručena brojka od 2010. godine. Tada je uvezeno 1,5 milijuna, a lani 2,5 milijuna litara za oko 8 milijuna dolara, a izvezli smo samo 207 tona za skupih 2,2 milijuna dolara, što je zapravo najbolji putokaz što mi Europi možemo prodati – male količine visoke cijene i vrhunske kvalitete – objašnjava Milat. – Prodaju ulja u rinfuzi trebalo bi dopustiti samo u konobama, a kako Hrvatska ne čini ni 1% proizvodnje maslinova ulja u svijetu, spas od EU hrvatskim uljarima može donijeti samo ekološka proizvodnja, male količine, a visoka kvaliteta – tvrdi Milan Amižić, predsjednik Udruge maslinara Oblica iz Žrnovnice. S Europom red i kontrola S njime se slaže i naš najveći ekomaslinar Rade Bobanović iz Polače prema kojemu kvaliteta mora opravdati visoku hrvatsku cijenu koja će nakon 1. srpnja teško konkurirati još većem i jeftinom uvozu. Koliko je on prošlih godina ulagao u svoju ekološku proizvodnju i maslinik, koji je sam očistio i od mina, on bi danas, šali se, svoju litru mogao cijeniti i na 1000 eura. No, njegova boca od 0,75 litara stoji samo 10 eura, a neki istarski maslinari, objašnjava on, i pola litre naplaćuju 90 pa i više kuna, što nije nikakav problem za onoga tko ima kupca i konkurentan je na tržištu. Činjenica je da su u nas, tvrdi Milat, cijene maslinova ulja nerealne, a većina je proizvođača neorganizirana i nezainteresirana za marketing i ujednačavanje kvalitete što bi pridonijeli boljoj promidžbi domaćih ulja. – Europa će nas natjerati na red i veću kontrolu, no kad se 1. srpnja otvore granice i padnu carine i cijena uvoznog ekstra djevičanskog ulja bude najviše 40 kuna, bojim se da će za mnoge koji sada nekoliko decilitara prodaju po 70 kuna, biti kasno. I kad bih ležao na novcu, ne bih za njega toliko dao – završio je Milat. >>Maslinovo ulje ipak neće posluživati u zatvorenim bočicama  
"U našim restorranima ulje nije ekstra djevičansko" Ugostitelji su ovih dana najglasnije pozdravili objavu europskog povjerenika za poljoprivredu Daciana Ciolosa o povlačenju inicijative o “zatvorenim” bočicama, svjesni kako je nakon domaćeg maslinova ulja EK mogla zabraniti i posluživanje nebuteljiranog domaćeg vina, rakije, pršuta, suhih smokava, kolača ili druge domaće hrane koja nije zapakirana i standardizirana. Činjenica jest da se naša maslinova ulja ubrajaju među najbolja u svijetu i redovito dobivaju međunarodne nagrade. No poznavatelji prilika na hrvatskom tržištu ozbiljni su kad kažu kako bi im bilo draže da bočica ulja na stolu restorana ima “ime i prezime”. U restoranima velikim dijelom maslinovo ulje nije ni ekstra djevičansko, kako vam tvrde, niti je kvalitetno. I ja sam svjedok da možete dobiti zaista svašta – kaže M. Amižić, koji smatra da bi flaširano ulje s etiketom u tom dijelu sigurno uvelo više reda te podiglo razinu i kvalitetu usluge u restoranima.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: