„BOG I KOPILAD“

13.06.2020. 15:34:00

Na facebock profilu Ploče Online pronašli smo objavu zanimljivog sadržaja: Sramni grafit koji je osvanuo jutros uklonjen je PRANJEM visokotlačnim čistačem.

Bravo još jednom za Komunalno održavanje Ploče. Objava koja je popraćena fotografijama  pranja grafita od stranje djelatnika rečenog poduzeća.

Što su tako brzo djelatnici Komunalnog održavanja Ploče uspjeli napraviti? Tijekom noći 11/12. 06. 2020. godine, na dva katolička vjerska objekta, na gradskom groblju i u samom centru grada Ploča, na Župi Kraljici neba i zemlje, slobodno ćemo napisati vandal ili huligan ili više njih napisan je grafit „BOG I KOPILAD“. Na javnim mrežama lokalnog portala, ovaj grafit izazvao je zgražanje građana, a i top tema je u samom gradu. Kada stavimo grafit u kontekst starovjekovnog hrvatskog pozdrava „Bog i Hrvati“, onda ovaj grafit ima puno veću težinu, osim ispisanog grafita na vjerskim objektima. Radi se o kaznenom djelu iz čl. 325 Kaznenog zakonika - Javno poticanje na nasilje i mržnju. Sve bi to bilo u redu kad bi ovo bio prvi slučaj. I tako su djelatnici Komunalnog održavanja Ploča, dobili javnu pohvalu za brzu intervenciju, pranja i brisanja rečenih grafita, a na policiji ostaje da odradi svoj dio posla.

Za one mlađe, malo ćemo se podsjetiti na povijest grada Ploča: Izvorni, najstariji stanovnici ovog grada svoj grad zovu Ploča (stariji kažu: "Bija san u Ploči!", a ne: "... u Pločama"), što je i izvorno ime ovoga grada. Ime Ploča dano je vjerojatno zato što su stanovnici okolnih mjesta i prvi doseljenici vadili i sušili svoje ribarske mreže na području današnjeg grada ili po otočiću u sredini zaljeva koji ima izgled ravne ploče. Ploče imaju vrlo "bogatu" povijest promjena svog imena, prvo je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije promijenjeno ime u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, to ime se održalo do II. svjetskog rata, i talijanske okupacije, kada Aleksandrovo postaje Porto Tolero (tal. luka za prekrcaj, a što je banalna istina, jer im je služila za ukrcaj sirovina iz Bosne prema Italiji). Nakon kraja rata 1945. vraćeno je izvorno ime, Ploča. Grad je od 1950. do 1954. godine, te od 1980. do 1990. nosio ime Kardeljevo po jugoslavenskom komunističkom političaru, Slovencu Edvardu Kardelju. U međuvremenu od 1954. do 1980. prvi put se uvelo ime Ploče, dakle množina prvotnog naziva, koje se vraća u počecima osamostaljenja Republike Hrvatske, već 22. studenoga 1990. godine (wikipedia)

Trebamo li se onda čuditi govoru mržnje, ako znamo da je grad Ploče tzv. „oficirski grad“, gdje se u tom djelu djeca odgajaju u duhu komunizma, pa što onda ne bi Hrvate iz Ploče i okolice, ali i sve Hrvate nazvali jednostavno KOPILAD. Danas Milorad vrišti zbog incidenta BBB, no je li upoznat i s ovim incidentom? Hoće li gradonačelnik nešto poduzeti, nije sve na policiji. A kako doznajemo, više je na Firulama u Splitu, nego u Pločama, stoga vjerujemo da je sve strukture posloži tako da može gradom upravljati vikendom.  Ima tu i srpa  i čekića i drugih raznih grafita, gdje se vrijeđaju Hrvati ili se veličaju simboli totalitarizma. Bilo bi dobro da je ovo izoliran slučaj, ali izgleda da je to u Pločama postala svakodnevnica.

Uglavnom za svaku osudu, a brzim peračima svaka pohvala.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:čitatelj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.