Boj za Bosansko Grahovo

14.08.2020. 17:11:00

U pomalo zaboravljenoj bitci kod Bosanskog Grahova 13,14 i 15. kolovoza 1995 malo je medijskog prostora za tu bitku barem u povijesti. Iza Vojnoredarstvene operacije Oluja, razbijene, ali udružene snage vojske bosanskih Srba i vojske tzv RSK krenule su u zadnji protunapad za vraćanje Knina u srpske ruke. Srbi ovu operaciju zovu Vaganj 95. Naime u oslobođenom prostoru u Oluji Hrvatsko vojno vodstvo ubacuje pricuvne brigade dok profesionalne gardijske brigade su na odmoru. Srpski protuudar kojeg vodi general Mladić napadaju Bosansko Grahovo sa najjačim snagama kako s kopna i zraka. 141.brigada Hv gubi položaje i u tri dana i noći izdržava ofanzivu u kojem ista brigada gubi 15 vojnika u jednom danu. Hitno su dignuti za pomoć bojna 7 gbr bojna 113 brigade 6 do 126 dp i 4 gbr. Srpske su snage odbaćene od Bosanskog Grahova prema Drvaru. U tom okršaju Hrvatske snage imale su 20mrtvih 50 ranjenih i 1 nestalog. Ovo je tekst za njih da se nikada ne zaborave.Inace ratna događanja vodila su se do samog potpisivanja Daytonskog sporazuma do prosinca 1995. god kad su Hrvatske snage došle 23 km pred Banja Luku današnji glavni grad Republike Srpske entiteta u sklopu danasnje Bosne i Hercegovine.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Vlado Dajak/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.