'Boje se da će Perković otkriti zapovjednu vertikalu, a tada će pasti maske'

24.09.2013. 08:44:24

1_521f4de7d6bd2

Karamarko je odbacio optužbe za revizionizam povijesti dajući do znanja da treba napraviti razliku između zločina počinjenih za vrijeme totalitarnog režima u Jugoslaviji i u suvremenoj Hrvatskoj. Naime, zločini nastali nakon 90-tih godina su uglavnom procesuirani, a počinitelji otkriveni, tvrdi, dok se o ubojstvima prije tog vremena odlučivalo u državnim institucijama.

- On je najbolje manifestirao jedan bizantijski pristup politici – potpiši pa prevari, izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u jednoj emisiji na Mreža TV, odgovarajući na pitanje o odnosu premijera Zorana Milanovića i europskih institucija u slučaju "Lex Perković".

Pojašnjavajući cijeli kontekst događaja oko spomenutog slučaja, Karamarko tvrdi da je došlo vrijeme da se Hrvatska obračuna s dijelom povijesti iz komunističkog vremena.

- Neki udbaški elementi su se održali. Hrvatska je samo formalno usvojila europske rezolucije o komunističkim zločinima, međutim lustracija nije nikada učinjena. Apsolutno moramo razgovarati o nekim ljudima. Ti svi obožavatelji zločinačkog diktatora Tita počeli su docirati kakvi europski građani bi mi trebali biti. Mislim da je postignuta kritična masa osude ovakve iracionalne politike, dodao je.

Što se tiče mogućih sankcija, Karamarko zasada ne želi predviđati u kojem će smjeru one ići, no ukoliko se dogodi odgoda ulaska u schengenski sustav, odnosno uskraćivanje financijskih sredstava namijenjenih za prilagodbu njegovim kriterijima, izgledno je da će otpasti i mogućnost financiranja Pelješkog mosta. Riječ je o projektu za koji se HDZ izrazito zalagao, pa tako i sada njegov šef tvrdi da će se svakako izgraditi.

No, govoreći o Europskoj uniji, Karamarko je uvjeren da je riječ o pozitivnom događaju:

- Ulaskom u EU preskočili smo jednu magičnu i psihološku barijeru – odlazak s Balkana. Vraćamo se doma.

Uvjeren je da bi tome dodatno trebali pridonijeti dobri odnosi njegove stranke s njemačkim CDU-om i premijerkom Angelom Merkel, na čijem je predizbornom skupu bio. Upravo zbog toga premijer Milanović mu je prigovorio da je išao lobirati za sankcije Hrvatskoj, što je Karamarko odbacio.

- Ne iznenađuje me ništa od Milanovića. Nije bilo riječi o "Lex Perkoviću", ali naći ćemo se u Berlinu i sigurno će se razgovarati i o tim problemima.

Karamarko je odbacio i optužbe za revizionizam povijesti dajući do znanja da treba napraviti razliku između zločina počinjenih za vrijeme totalitarnog režima u Jugoslaviji i u suvremenoj Hrvatskoj. Naime, zločini nastali nakon 90-tih godina su uglavnom procesuirani, a počinitelji otkriveni, tvrdi, dok se o ubojstvima prije tog vremena odlučivalo u državnim institucijama.

- Zbog toga se boje da će Perković otkriti jednu zapovjednu vertikalu. Tada će pasti maske s drugih ljudi. Znat će se tko je bio Tito, past će neki idoli, a past će i pravo svjetlo i na SDP.

Govoreći o ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Karamarko je rekao da se Vlada Zorana Milanovića ne snalazi u okolnostima koje su se tamo dogodile. Tvrdi da je suludo inzistiranje na zakonima koji omogućuju postavljanje natpisa jer su neprovedivi iz razloga što idu protiv volje većine stanovništva koju čine Hrvati.

- Vukovar moramo proglasiti mjestom posebnog pijeteta. Ti ljudi koji žive tamo nisu rušilačka i šovinistička rulja, kako ih je netko nazvao, zaključio je Karamarko.

Na pitanje o predstojećim predsjedničkim izborima, rekao je da je HDZ jaka stranka i da će sigurno ponuditi svog kandidata, ali da o tome ne bi otvoreno govorio. No, na spomen osiječkog gradonačelnika Ivice Vrkića kao jednog od mogućih kandidata, s čijem se imenom u tom kontekstu navodno već spekulira u javnosti, Karamarko nije dao potvrdan odgovor, no bio je pun pohvalnih riječi na njegov rad.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.