Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

24.06.2013. 20:23:25

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz najavio je da će do kraja ovog tjedna najaviti žalbu na oslobađajuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Eventualnu reviziju presude Gotovini i Markaču još razmatra. Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz uključio se u trend preispitivanja 'niza oslobađajućih presuda' pa, premda kaže da ne bi bilo primjereno da se tužiteljstvo uključuje u raspravu pokrenutu pismom u kojem (danski) sudac Harhoff izražava duboku zabrinutost da je Tribunal promjenio kurs pod pritiskom vojnih establišmenta nekih utjecajnih zemalja, ipak najavljuje da će 'tužiteljstvo upotrijebiti sve preostale pravne mehanizme i inzistirati na pravednim ishodima tih predmeta'. >> Sudac Meron samog sebe postavio na čelo žalbenog vijeća u slučaju 'Prlić i ostali' U svojoj izjavi Brammertz najavljuje da će do petka tužiteljstvo podnijeti najavu žalbe na oslobađajuću presudu šefovima tajne službe Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, navodeći da ona sadrži 'više ozbiljnih grešaka koje su dovele do nepravednog ishoda'. Premda još ne najavljuje da će tražiti i reviziju oslobađajuće presude bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, Brammertz kaže da test 'konkretne usmjerenosti' primijenjen u predmetu Perišić 'nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu'. Smatra da je suprotan ranijoj sudskoj praksi i da 'potkopava poštovanje međunarodnog humanitarnog prava'. Glavni tužitelj ima vremena još do 28. veljače 2014. podnijeti zahtjev za reviziju ovog slučaja. S obzirom da 16. studenog 2013. završava i rok od godinu dana nakon presude Žalbenog vijeća u slučaju Gotovina i Markač, Brammertz u izjavi navodi i taj predmet, najinteresantniji hrvatskoj javnosti i kaže da tužiteljstvo 'razmatra je li dosegnut poseban prag potreban za reviziju žalbene presude i, ako jeste, pokrenut će postupak u propisanom roku'. Jednostavnijim rječnikom rečeno, to znači da tužiteljstvo u ovom trenutku nema još niti jedan razlog za traženje eventualne revizije presude Gotovini i Markaču, niti je Brammertz u svojoj izjavi iznio, niti najavio da posjeduje razloge da bi to učinio do sredine studenog ove godine. Tužiteljstvo, međutim, dodaje da se obvezuje da će 'pružiti svu moguću pomoć nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji za kazneno gonjenje zločina u tijeku i nakon operacije Oluja'. (Agencija VLM) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.