Branimir Glavaš: U tajnoj akciji iz okupiranog Aljmaša 1992. godine spasili smo kip Gospe Aljmaške

09.06.2014. 14:12:19

U zatvorskoj kapelici u Mostaru snimljeni su završni kadrovi dokumentarnog filma „Svetište Gospe Aljmaške“, redatelja Srđana Segarića u kojima Branimir Glavaš, svjedoći o svemu onome što je učinio za aljmaško svetište. Ispričao je u jednosatnom govoru u kamere čitavu kronologiju događanja uoči i tjekom, te nakon velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Glavaš se sjetio svakoga i najmanjeg detalja iz toga vremena i sve što je radio i poduzimao vezano za obranu Slavonije, Baranje i Srijema. Vrlo detaljno govori kako je zajedno s ruskim zapovjednikom pukovnikom Aleksandrom Hromčenkovim u tajnoj akciji dana 30. listopada 1992. godine, zajedno s nekoliko odabranih osoba spašavao kip Gospe iz tada okupiranoga Aljmaša. Isto tako govorio je i o osnivanju Zaklade „Gospe od Utočišta“ 1993. godine, kao i o Gospinom svećanom povratku 1998. godine u slobodni Aljmaš. Prisjetio se i svoje uloge u izgradnji nove aljmaške crkve Gospe od Utočišta, do temelja srušene u velikosrpskoj agresiji. Branimir Glavaš je istaknuo kako je bio posebno sretan kada je Sveti Otac Ivan Pavao II. prigodom pastirskog pohoda u Hrvatsku na osječkom aerodromu 7. lipnja 2003. godine u naznočnosti više od 200 000 tisuća vjernika zlatnom krunom okrunio spašeni Gospin kip iz Aljmaša.

Na samome kraju snimanja kazao je da nije mogao zamisliti kako će se stvari odvijati i da će gotovo 22 godine nakon spašavanja Gospinog kipa doći producent filma iz Hrvatske, angažirati snimateljsku ekipu, kao bi porazgovarali o svim tim povjesnim činjenicama koje se odnose na aljmaško svetište. „Na mome slučaju i na mojim iskustvima potvrđuje se ona na daleko poznata izreka nedokučivi su putevi Gospodnji. Vjerujem da sve to skupa ima svoj smisao i vjerujem u dobar ishod ove kalvarije koju trenutačno proživljavam. Također vjerujem da je to sve negdje zapisano na mome životnom putu i da su to stvari i činjenice koje su se morale događati, a da ja na njih kao običan čovjek, smrtnik jednostavno nisam mogao utjecati. Siguran sam u jedno da me nije zaboravila Gospa Aljmaška i da sam svo to vrijeme u Njenim mislima, te da će mi pomoći da se ovo sretno završi“. Film se snima u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika koja iza sebe već ima niz ostvarenih dokumentarnih filmova. Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik Antun Ivanković, predsjednik Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.