Branitelji iz jedinica HOS-a: ‘Pa ne možete unatrag zabraniti jedinicu Hrvatske vojske’

03.05.2020. 09:33:00

Dok se bura oko predsjednikova odlaska iz Okučana još nije stišala, priča o pozdravu ‘Za dom spremni’ dodatno se zahuktala. Nakon Bljeska, jučer je održana komemoracija za dvanaest poginulih redarstvenika u Borovu Selu.

Nakon scene u petak oko znakovlja legalne postrojbe HV-a – u pokušaju ustašizacije Domovinskog rata, Milanović je jučer ponovno poručio da po njemu pozdrav ‘Za dom spremni’ treba zakonom zabraniti.

Evo što o prijedlogu Predsjednika kažu u savezu udruga HOS-a:

„Oznaku i grb HOS-a ne može nitko zabraniti. Pa ne možete zabraniti jednu jedinicu svoje vojske. On je vrhovni zapovjednik, nažalost vrhovni zapovjednik. Žao mi je što u Hrvatskoj ne postoji zakon kojim se može pozvati na opoziv predsjednika republike“, kaže Borislav Barišić za dnevnik.hr iz Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Podsjetimo, Hrvatske obrambene snage, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage (HOS) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu. Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo su išli bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga, čiju bi spomen ploču predsjednik RH Zoran Milanović ‘bacio negdje’.

Elitna jedinica Hrvatske vojske koja je podnijela veliki teret u prvim i najtežim danima obrane Hrvatske, osnovana je 25. lipnja 1991. godine, na samo proglašenje samostalnosti Hrvatske (Dan državnosti). Uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile su okosnicu otpora velikosrpskim snagama i u Bosni i Hercegovini.

HOS se u Hrvatskoj integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske.

Jedan od pripadnika HOS-a bio je i popularni pjevač Marko Perković Thompson, autor legendarne pjesme Bojna Čavoglave, koja je podizala borbeni moral hrvatskih vojnika u najtežim trenutcima i ostala simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/ foto HINA/

Autor: