BRANITELJI LJUTI: Kako je novinar Srpske Krajine postao sisačko-moslavački dožupan?

09.06.2013. 11:58:50

Mnogi u Sisku i okolici teško prihvaćaju Rkmanovo preuzimanje političke funkcije u hrvatskoj lokalnoj samoupravi prije svega zato što se u posljednje vrijeme pojavljuju dokazi da je Rkman u ratnom vremenu radio kao novinar koji je tijekom okupacije objavljivao i tekstove u kojima je pisao hvalospjeve o vojsci i vojnicima Republike Srpske Krajine, artiljercima, tenkistima, topnicima i pješaštvu, među kojima su nesumnjivo i oni koji su sudjelovali u brojnim, ali tek manjim dijelom procesuiranim ratnim zločinima, piše Novi list Iz svega proizlazi kako je dožupan Bogdan Boro Rkman, aktualni predsjednik izvršnog odbora SDSS-a, za vrijeme okupacije većeg dijela Hrvatske kao novinar Radija Petrova Gora, dopisnik Srpskog glasa i Nove riječi, Vukovarskih novina, kao i vojnog časopisa Vojska Krajine, bio dio ratnohuškačkog stroja upregnutog u velikosrpsku ideju, piše Novi list. U razgovoru koji je Novi list vodio s njime u Vukovaru, Rkman je pokušavao relativizirati značaj svojih tekstova i rečenica kojima podiže moral agresorske vojske, širi ekstremizam, Hrvatsku stavlja u kontekst 'ustaštva i ustašije', prijeti oružjem dugog dometa... 'Znate i sami kako se pišu reportaže. Javnost mora znati da neke rečenice koje mi se zamjeraju nisu moje, autorske, već prenesene izjave srpskih vojnika s prve linije. Uostalom, mene bi kao novinara vojnog časopisa Vojska Krajine dočekao zadatak, kad i gdje da odem i što moram napisati', pravdao se Rkman u razgovoru. No sve što je pisao, i nije to nijednom doveo u pitanje, sam kaže da je uglavnom pisao iz uvjerenja. Predsjednik Udruge branitelja i policajaca Siačko-moslavačke županije Marijan Smernić kaže kako je sramotno i moralno neprihvatljivo da čovjek koji je poput Rkmana pisao što je pisao danas postaje dožupan. Smernić je dao do znanja da će bojkotirati situacije u kojima će se Rkman javno pojavljivati kao predstavnik Sisačko-moslavačke županije. 'Nažalost, mi donedavno nismo znali sve o Rkmanu i njegovoj prošlosti', kaže Smernić. No kruna novinarske karijere Bogdana Bore Rkmana nisu tekstovi o moćnoj Vojsci RSK i miliciji SAO Krajine, već događaj na veliki srpski praznik – Vidovdan. Kao osoba od povjerenja i Knina i Beograda 28. lipnja 1995. na okupiranom području Korduna na vojnom poligonu u Slunju za televiziju Knin Bogdan Rkman bio je glavni komentator 'Vidovdanske vojne parade korpusa specijalnih snaga Vojske Republike Srpske krajine!', a Novi list je u posjedu audio i video materijala s tog događaja. Na kompromitirajućem zapisu od 103 minute, Rkman je između ostalog kazao: 'Svečani čas srpske istorije je počeo', kako Rkman napominje, 'na srpskom Slunju'. Ostalo možete pročitati ovdje. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.