BRANITELJI PORUČUJU DUBROVAČKOM GRADONAČELNIKU: “Ne dirajte naše svetinje inače ćemo prosvjedovati!”

15.12.2016. 19:23:27

Ukoliko gradonačelnik pokuša ostvariti svoju nakanu brisanja grbova pozvat ćemo sve branitelje na miran prosvjed ispod već iscrtanih grbova – poručuju iz Udruge branitelja Dubrovnika,HVIDRA-e  županije Dubrovačko-neretvanske,HVIDRA –e Dubrovnik, Udruge maloljetnih branitelja Dubrovnik i UHDDR-a  Dubrovačko-neretvanske županije nakon sastanaka oko najave dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića da će se sa zida na ulazu u naselje Mokošica izbrisati grbovi brigada i postrojbi Hrvatske vojske koje su, bez odobrenja, iscrtani u organizaciji Torcide. Branitelji poručuju  kako će poduzeti sve Zakonom predviđene korake da se zaustavi, kako kažu,  svojevoljni čin gradonačelnika te će zahtjevati od Gradskog vijeća da se konsenzusom donese odluka kojom se odobrava nastavak realizacije tog  projekta koji se financira isključivo novčanim prilozima fizičkih i pravnih osoba. „Prije tri godine Torcida Mokošica je u ulici Od izvora nacrtala mural posvećen heroju Domovinskog rata general-bojniku-Blagu Zadru. Nikome taj mural nije smetao, nitko nije tražio nikakve suglasnosti za njegovo crtanje, niti se itko javno žalio na njegovo postojanje, pa je već tada dogovoreno crtanje grbova gardijskih i dubrovačkih postrojbi iz Domovinkog rata. Obzirom da Udruga branitelja Dubrovnika u to vrijeme još uvijek nije postojala, jer je osnovana u veljači 2015. godine, nositelj toga nekog budućeg projekta je bila Torcida Mokošica. Takav projekt košta, pa se početak njegove izrade odgađao dok se ne prikupi dovoljno sredstava za njegovu izradu. Konačno, nakon tri godine, prikupljen je dio sredstava pa je Torcida, ovaj put u suradnji s Udrugom branitelja Dubrovnika, a uz potporu ostalih aktivnih braniteljskih udruga, započela s realizacijom projekta. Usput smo, već drugog dana, ishodovali suglasnost gradskog kotara Mokošica. Do današnjeg dana nacrtana su tri grba,
  1. gardijske brigade,
  2. gardijske brigade i
  3. gardijske brigade,
a započelo se i sa pripremama grba legendarne 4. gardijske brigade. Da bi sve bilo u skladu sa Zakonom, pripadnici Torcide su se 13. prosinca odazvali pozivu dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, nakon čega su, šokirani njegovim izjavama, obavjestili Udrugu branitelja Dubrovnika o namjeri gradonačelnika da izbriše već iscrtane grbove legendarnih brigada koje su dale svoj nemjerljivi doprinos u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju svih dijelova Republike Hrvatske. Naime gradonačelnik im je rekao, a to su prenijeli i neki portali, da neće dozvoliti da se Mokošica pretvori u vojarnu te da je rat završio prije dvadeset godina. Dakle gradonačelnik bi svojom samovoljom i jednim potezom pera brisao naše svetinje, grbove brigada koje su podnijele ponajveći teret Domovinskog rata i u čijim je redovima poginulo preko 2000 branitelja“ poručuju branitelji.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.