Branitelji trebaju odlučiti: Trebaju li se na Barutani naplaćivati ulaznice i prodavati suveniri?

22.02.2022. 08:53:00

Trebaju li se na Barutani, bjelovarskom Spomen području na kojem je stradalo 11 bjelovarskih branitelja, naplaćivati ulaznice za postojeći Muzej i prodavati suveniri?
Odgovor na to pitanje uskoro trebaju dati članovi bjelovarskih braniteljskih udruga čiji će se predstavnici naći na sastanku te na tu temu iznijeti svoj stav.

Naime, na adresu Grada Bjelovara stigao je dopis Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije kojim potražuju suglasnost za obavljanje djelatnosti (prodaja ulaznica i kompenzacija za topli napitak, prodaja suvenira) u Informativno–edukacijskom centru ”Barutana 1991.”

Igor Crnomarić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, pristigli dopis je proslijedio na adrese svih braniteljski udruga s područja grada kako bi upoznali svoje članove o temi te se na koncu izjasnili o zahtjevu spomenutog Društva.

Cijena ulaznice od 10 kuna

Regionalni portal Bjelovar.live je u posjedu njihovog dopisa koji potpisuje Marin Sabolović, predsjednik DOHVT–a, a prenosimo ga u cijelosti.

– Poštovani,

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (u nastavku Društvo) u studenom 2021.
započelo je s inicijalnom fazom provedbe projekta „Društvenim poduzetništvom do
osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine“ financiran programom Europskog socijalnog fonda ukupnog iznosa bespovratnih sredstava od 1.197.820,12 kuna. Cilj provedbe je osuvremenjivanje i proširenje muzeološke ponude Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar. Preko programa će se, uz interaktivni i multimedijski pristup te proširenje postava na otvorenom, zaposliti petero zaposlenika, a Muzej će raditi tijekom provedbe minimalno pet dana u tjednu.

Kako se radi o društvenom poduzetništvu, Društvo je obvezno tijekom projekta
ostvariti prihod od djelatnosti u iznosu od 10% projekta, odnosno u dvije godine ostvariti prihod od 120.00,00 kn. Prema Poslovnom planu projekta predviđena je prodaja ulaznica za Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar (samo za prostor Informativno- edukacijskog centra „Barutana 1991.“ – objekta) i prodaja suvenira.
Prema projekciji poslovnog plana, a na tragu metodologije praćenja posjeta, događaje
Društva posjeti između 300 i 500 korisnika. Izračunom projektnih aktivnosti i redovnog rada tijekom dvije godine projicirano je 12.000 dolazaka, na temelju čega je planirana minimalna i simbolična cijena ulaznice od 10,00 kn. Ukoliko se projekcija realizira, na taj je način moguća minimalna samoodrživost projekta te je nakon završetka programa moguće nastaviti s radom.

Prihod od ulaznica koristio bi se isključivo za uređenje postava, troškove osoblja i poboljšanje usluge. Međutim, kako bi privukli posjetitelje i proširili ponudu, Društvo je Poslovnim planom planiralo provesti kompenzaciju ulaznice za instant kavu ili gazirani i negazirani napitak, tako da bi korisnik za ulaznicu dobio piće po izboru.
Jednako tako, uz spomenutu uslugu, Društvo bi obavljalo djelatnost prodaje suvenira
izrađenih u suradnju s udrugama koje se bave umjetnošću, slikarstvom i oblikovanjem gline vodeći računa o mjestu pijeteta.

Društvo se obvezuje da će omogućiti besplatan ulazak svima onima koji izraze želju za besplatnim obilaskom postava, neće prisilno naplaćivati ulaznice niti zabraniti ulazak onima koji ulaznicu ne žele platiti. Ulaznica će se naplaćivati samo onima koji izraze želju za plaćanjem ulaznice, odnosno koji zatraže ulaznicu na blagajni vodeći računa o mjestu posebnog pijeteta.

S obzirom na to da će projektom Spomen područje ”Barutana 1991.” dobiti prošireni
sadržaj, da je potencijal Barutane prepoznao i Institut za turizam, da se kontinuirano radi na poboljšanju infrastrukture, a jednako tako s obzirom na obvezu Društva da u dvije godine provedbe projekta ostvari spomenuti prihod, dostavljamo Vam zamolbu za suglasnost za obavljanje navedenih djelatnosti – stoji u dopisu koji je potpisao Sabolović.

Marin Sabolović, dao je dodatni osvrt i reakciju na društvenim mrežama: 
Duboko sam razočaran mentalnom masturbacijom koja se kontinuirano provodi nad Društvom. Pozvani smo u dobroj vjeri na sastanak s predstavnicima Grada Bjelovara kako se, kako su tvrdili iz grada, ne bi dopisivali preko dopisa, reakcija i medija. Prividno dobar i konstruktivan sastanak završi tako da se interni dokument između Društva i Grada Bjelovara provlači kroz udruge i medije, što je skandalozno. Duboko sam razočaran u bjelovarsko društvo, u ovu kaljužu u kojoj se nažalost moram valjati s drugima kojima je možda i mjesto u tom blatu, duboko sam razočaran u lešinarenje nad projektom i vrijednim članovima Društva koji su i danas od 14 do 20 sati krepavali na Barutani završavajući digitalizaciju. Da, to je nažalost Bjelovar, grad iz kojeg intelektualci odlaze i sve mi je jasnije zašto odlaze. Neki dan portal Klikni.hr napisao je članak "o posranom europskom Bjelovaru", koji mi je prvi pao na pamet pišući ovaj post, posrani europski Bjelovar! I da, čini mi se da su u ovom naumu uspjeli, osobno sam stava da se Barutana zaključa, kao što nisu dostupni ni poslovni prostori drugih udruga i da se nakon ovog projekta zahvalimo Gradu Bjelovaru.



Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: Ivan Karačony/Foto: spomen područje Barutana

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.