Braniteljske mirovine neće rasti barem do 2017. ovisit će o BDP-u i deficitu

29.10.2014. 21:06:50

Ista formula za sve, ali 182 tisuće povlaštenih čeka bolja vremena Svaki od 182 tisuće korisnika mirovina po posebnim propisima dobit će do kraja godine rješenje u kojemu će stajati koliki je dio mirovine ostvario na osnovi radnog odnosa i uplaćenih doprinosa, a koliko na osnovi nekog od zakona koji mu je donio povlašteni status. Nema mjesta strahu Među takvim osiguranicima trenutačno je oko 72 tisuće branitelja, 21 tisuća partizana, 10 tisuća domobrana, 16 tisuća pravosudnih policajaca, 12 tisuća djelatnih vojnih osoba, 8000 pripadnika JNA, 4000 političkih zatvorenika i 580 saborskih zastupnika. U mirovinskom fondu ističu da razdvajanje “neće umanjiti priznatu i već određenu mirovinu”, čega se pribojavaju organizatori braniteljskog prosvjeda. Razdvajanje je predviđeno zakonom koji je u primjeni od 1. siječnja 2014., a njime se povećanje mirovina po posebnim propisima veže uz mogućnosti proračuna i rast BDP-a. Mirovine se, prema poznatoj švicarskoj formuli, usklađuju ovisno o kretanju cijena i plaća dva puta godišnje. Dosad se kao osnovica uzimao rast plaća i cijena u prethodnom polugodištu umanjen za pola, a po novome može se uzeti i povoljniji omjer od 70 prema 30, ovisno rastu li brže plaće ili cijene. Mirovine su posljednji put povećane jedan posto 1. srpnja 2013., a ove godine nije bilo usklađenja jer su padale i plaće i cijene. Bude li formula pozitivna, iduće usklađenje planira se u ožujku 2015. Najnoviji mirovinski zakon kaže da se mirovine po posebnim propisima usklađuju po istoj formuli kao i radničke, ali početak usklađenja vezan je uz izlazak zemlje iz recesije. Te će se mirovine povećati tek nakon što BDP poraste tri kvartala zaredom najmanje 2%, a deficit padne ispod 3%. Kada bi Hrvatska poštovala rokove iz Procedure prekomjernog deficita koje je postavila Europska komisija, prva povišica mogla bi biti 2017. godine. Prosječna je braniteljska mirovina u srpnju ove godine bila 5109 kuna i za 179 kuna je niža od mirovine koja je bila kad je Milanovićeva vlada preuzela vlast, s time što su mirovine do 5000 kuna porasle, a one od pet do sedam tisuća su pale. SDP rezao blaže od HDZ-a U tom razdoblju broj korisnika braniteljskih mirovina povećao se za 1861. Od 2010. braniteljske su mirovine rezane dva puta, prvi put je sve iznad 3500 kuna srezala Jadranka Kosor za 10%. Od siječnja 2014. mirovine su smanjene još 10% po nalogu Milanovićeve vlade, ali ne sve, nego one iznad 5000 kuna, s time što su stopostotni invalidi Domovinskog rata i članovi obitelji poginulih branitelja izuzeti od smanjenja. Autor: Ljubica Gatarić Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.