BRANITELJSKE UDRUGE DOMOVINSKOG RATA GRADA OGULINA: Unošenje nemira i mržnje među građanima hrvatske i srpske nacionalnosti

12.08.2013. 20:45:44

legende-ogulina-grada_720_540

 Dok je Hrvatska slavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja u Ogulinu kao da se ponavljala povijest.

Odjeknula je jaka eksplozija i proširio se požar u sedmerokatnoj stambenoj zgradi Proce 19, Ogulin.  Stanari su evakuirani zbog opasnosti trovanja ugljikovim monoksidom  koji se širio kroz ventilacijski sustav po cijeloj zgradi. Intervenirala je Javna vatrogasna postrojba Ogulin, koja je požar stavila pod kontrolu, a policija osigurala mjesto događaja. Dva stana su zbog jačine detonacije oštećena i na sreću nije bilo ozlijeđenih osoba. Naizgled čest događaj, koji nas uznemiri, ali smo sretni što nije bilo žrtava i sve prošlo  samo sa materijalnom štetom.

Od stanara i iz neformalnih izvora doznaje se da je uzrok eksplozije u podrumu zgrade, u odjeljku jednog stanara, gdje je policija pronašla 15 bombi i 5 - 6  kilograma vojnog eksploziva (velike razorne moći), streljivo i prerađenu poluautomatsku pušku.

Prema istim izvorima oružje, streljivo i eksploziv vojnog porijekla pronađeni su u zaključanom podrumskom prostoru stanara srpske nacionalnosti čiji je sin tijekom Domovinskog rata bio aktivni pripadnik paravojske tzv. Krajine koji se navodno i sada nalazi u Republici Srpskoj

Tko to drži bombe , eksploziv, naoružanje, kome to još treba ?

Netko bi u današnje vrijeme lako mogao zaključiti – Teroristi ili potencijalni teroristi.

 Među  braniteljima, veteranima Domovinskog rata i tadašnjim pripadnicima Narodne zaštite 1991.,taj događaj pobudio je  sjećanja na dane zamračenja i snajperske  hice u noći.

Za vrijeme tadašnjeg zamračenja u toj zgradi često je gorjelo svjetlo, unatoč zabrani paljenja svjetla poradi  zračnih napada. A u više navrata djelatnici policije  su vršili kontrolu zgrade  zbog dojave građana o snajperskim hicima sa krova iste zgrade.

Sjećanja nas nisu napustila i znamo da se neki  nisu pomirili sa povijesnom činjenicom da je ovo slobodna i samostalna Republika Hrvatska.

Stoga mi hrvatski branitelji, ovako okupljeni, tražimo hitnu i detaljnu istragu od mjerodavnih institucija hrv. države i da se sva pribavljena izvješća prezentiraju javnosti.

Još se nije slegnula prašina od ove eksplozije, a najavljuje se novo održavanja Parastosa i komemoracije nad Klečkom jamom, u izvedbi Vijeća srpske nacionalne manjine za područje grada Ogulina i Srpske pravoslavne crkve za žrtve ,kako kažu – Ustaškog zločina-genocida 1941. godine,  koja će se održati u nedjelju 11. kolovoza,  gdje su , kako oni kažu, zvijeri u ljudskoj spodobi u vrijeme bezumlja zaklale 453 Srbina, čime se dodatno usijava atmosferu  u našem gradu te unosi nemir i raspiruje mržnju između hrvatskog i srpskog naroda.

Mi branitelji ovu hvale vrijednu i civilizacijsku manifestaciju ne bi doživljavali kao otvorenu velikosrpsku provokaciju da naš Grad nije bilo izložen srbijanskoj nesmiljenoj agresiji 1991. , a dio građanstva progonstvu, da nije bilo 70-godišnje šutnje i straha o tim događajima. Da knjižica kojom je popraćen taj parastos, a koju potpisuje aktualni dožupan karlovačke županije Siniša Ljubojević, a napisao ju je dr. Đuro Zatezalo,  poznati krivotvoritelj novije hrvatske povijesti i ideolog velikosrpstva na ovim prostorima, zaobilazi činjenice, pa i zdrav, logički razum. Potencira se da je 1991. godina za srpsku nacionalnu manjinu isto kao 1941.god. Što je najobičnija podvala, a namjerno se, preuveličavanjem žrtava jednih ne spominje da je ta ista jama popunjena pretežito hrvatskim kostima.

Nas hrvatske branitelje, koje ovakve stvari ponovno uznemiruju i ujedinjuju, građane grada Ogulina, posebice MO Turkovići na području na kojem se nalazi Klečka jama, koji su teško stradali u Drugom svjetskom ratu od komunističko – partizanskih snaga, a i u Domovinskom ratu podnijeli su velike gubitke u hrvatskim vojnim i policijskim postrojbama, ponajmanje je ogorčio čin komemoriranja nevinih žrtava. Dapače, ono što je uzburkalo naša osjetljiva bića, jest neporeciva činjenica da su odmah nakon rata komunisti-partizani masovno dovodili hrvatske vojnike i civile, ubijali tupim i vatrenim oružjem i bacili u Klečku jamu, a da se o tim žrtvama šuti njih se ne komemorira, niti održavaju mise zadušnice. Za to krivicu, prvenstveno, snose državne vlasti ali ni lokalne nisu bez grijeha. Jer, dvadeset i više godina od obnove hrvatske države, na području grada Ogulina gotovo da i ne postoji spomen na hrvatske žrtve, civilne i vojne, komunističke strahovlade, iako se znaju mjesta njihovih masovnih likvidacija. Vrijeme je da se glede toga pristupi ozbiljnom poslu i istraživanju žrtava oba naroda, jer su i jedni i drugi sinovi iste domovine, kako neka nova komemoracija i parastos, ne bi opet uznemirili duhove, pojačale tenzije, što i jest cilj onim snagama koje se još uvijek ne mire sa stvarnošću hrvatske države i njena ulaska u uljuđenu zajednicu europskih naroda.

Kada se krene sa tim poslom, vjerujemo da će i prošlost, a pogotovo budućnost ovih hrvatskih krajeva biti svjetlija.

Raspravivši uzroke ovih događanja tražimo :

1.      Da vodstvo Grada Ogulina i Karlovačke županije u što kraćem roku organiziraju znanstveni skup koji bi raspravio i dokazao što se je događalo u Klečkoj jami

2.     Upućujemo zahtjev Gradu da se hitno obilježe stratišta svih komunističkih žrtava u ogulinskom kraju

 

Braniteljskih udruga iz Domovinskog rata

 

Grada Ogulina

   

UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA

 

                  DOMOVINSKOG RATA

 

Biserka Salopek

 

B. Frankopana 13

 

47300 OGULIN

 

 HRVATSKO DRUŠTVO POLITIČKIH ZATVORENIKA

 

Josip Ceranić

 

B. Frankopana 13

 

47300 OGULIN

 

UDRUGA HRVATSKE DOMOVINSKE VOJSKE

 

Ivica Stipetić

 

B. Frankopana 13

 

47300 OGULIN

 

UDRUGA DRAGOVOLJACA NARODNE ZAŠTITE

 

DOMOVINSKOG RATA OGULIN

 

Ivica Stošić

 

Nova cesta 33

 

47 300 OGULIN

 

UDRUGA PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK

 

Josip Luketić

 

Podvrh II/42

 

 47300 OGULIN                                                                 

 

UDRUGA VETERANA

 

143. BRIGADE HV

 

Željko Lipošćak

 

Alojzija Stepinca 1

 

47 300 OGULIN 

 

HVIDRA

 

PODRUŽNICA OGULIN

 

Drago Cetinjanin

 

B. Frankopana 3

 

47300 OGULIN

 

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR

 

Miko Kolić

 

Alojzija Stepinca 1

 

47300 OGULIN

 

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA

 

 DRAGOVOLJACA DOMOVISKOG RATA

 

Petar Marković

 

Klanci 13

 

47300 OGULIN


 12-8-2013- 19-53-44

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.